De naam mag dan misschien niet zo bekend voorkomen bij de gemiddelde horlogeliefhebber, maar dat is juist wat Carl F. Bucherer zo’n goede insider’s choice maakt. Nu het ook in Nederland te verkrijgen is, hoog tijd voor een kennismaking.

Het is moeilijk voor te stellen dat het bescheiden horlogebandje ooit controversieel was. In 1919, toen Carl F. Bucherer het op zich nam om een ??early adopter te zijn van op art-deco geïnspireerde dameshorloges, was dat precies wat het was.

Een slimme beslissing: het merk werd extreem succesvol, mede door de grenzen van design te verleggen met die controversiële horlogebandjes en uiteraard de mechanische techniek.

Eigenzinnige manieren om de tijd te bepalen bleven een kenmerk van Carl F. Bucherer tot de quartzcrisis. Uiteindelijk werd er in 1998 gewerkt aan een wederopstanding van het merk. Een nieuw pand werd aangekocht in Lengau, waarbij de productie werd verplaatst van Nidau ??bij Bienne. Carl F. Bucherer werd in 2001 officieel opnieuw gelanceerd op Baselworld met zijn Patravi-horlogecollectie, een gedurfde, sportieve lijn die de bekwaamheid van het merk benadrukte.

Made of Lucerne

De kern is nu de ontwikkeling van zijn vijf lijnen, die het bedrijf ‘families’ noemt. Heritage, Manero en Patravi worden voornamelijk gekocht door mannen, aldus CEO Sascha Moeri. Terwijl Adamavi en Pathos vooral gewild zijn door vrouwen.

Moeri: “Vandaag, 134 jaar later, worden we geleid door Jörg G. Bucherer, de kleinzoon van de oprichter. Het is echt heel opmerkelijk. We omschrijven onszelf als ‘Made of Lucerne’. Onze geboorteplaats ligt in het hart van Zwitserland en de locatie, weg van de andere Zwitserse luxemerken, definieert ons in hoge mate. Maar we zijn wereldwijd. We zeggen graag dat we geworteld zijn in Lucerne, maar ons thuis voelen in de wereld.

Carl F. Bucherer (korten we hierna voor het gemak even af tot CFB) staat wereldwijd bekend om zijn mix van esthetische uitmuntendheid, de prestaties en technische innovatie.

Peripheral Rotor

Innovaties en acquisities volgden snel na de nieuwe lancering in 2001, waaronder de Patravi TravelTec uit 2005 – waarmee de drager drie parallel weergegeven tijdzones kon veranderen met een monopusher-mechanisme.

De acquisitie in 2007 van de in Saint-Croix gebaseerde Téchniques Horlogères Appliquées; een stap die Carl F. Bucherer in staat stelde om zijn eigen uurwerken te researchen, ontwikkelen en te produceren, evenals alle modules voor extra functies.

Het is niet verwonderlijk dat dit leidde tot de lancering van Carl F. Bucherer’s eigen manufactuuruurwerk in 2007. Met de nu kenmerkende peripheral rotor. Een zelfopwindend mechanisme dat aan de buitenkant van het uurwerk zit in plaats van centraal bevestigd. Onlangs gemaakt in wolfraam, een primeur in de sector, en inmiddels aangevuld met complicaties als GMT’s, tourbillons en zelfs een minute repeater.

Familie

Voor Moeri is het onmogelijk om een favoriet in de families aan te wijzen, maar een bijzondere genegenheid heeft de CEO voor de Patravi ScubaTec Maldives. “Niet alleen omdat het geweldige duik-specs heeft, maar ook omdat we een deel van de opbrengst van het horloge hebben gebruikt om de Manta Trust Foundation en haar Floating Research Station-project te ondersteunen. Ze zijn al heel lang partners en we bewonderen hun werk namens mantaroggen en hun leefgebieden.

Daarnaast noemt Moeri de Heritage BiCompax Annual. Volgens hem herinnert het horloge ‘stilistisch aan één van de gouden tijdperken van het horlogemaken, maar ze zijn ook ‘uitgerust met een eigentijds uurwerk met een jaarkalender-complicatie, zodat ze zowel tijdloos als actueel zijn’.

Volgens ons mogen er nog twee niet ontbreken. De Heritage Tourbillon Double Peripheral. Alleen al door het door CFB-gepatenteerde aan de rand gemonteerde automatische opwindsysteem met tourbillon (ook aan de rand gemonteerd), die lijkt te zweven.

Maar ook de Manero Minute Repeater Symphony mag worden genoemd. Naast het aan de periferie gemonteerde opwindsysteem en de tourbillon, heeft het ook een kleine repeater-complicatie met een aan de rand gemonteerde regelaar. “Het was het resultaat van vijf jaar onderzoek en ontwikkeling,” vertelt Moeri. “Het is echt een wonder. Het vertegenwoordigt de bekroning van Carl F. Bucherer tot nu toe.”

Nederland

Moeri is dan ook verheugd om de collectie nu ook in Nederland beschikbaar te maken. Onderscheidend – mede door de technologie – en een stijl die volgens hem ‘zal worden gewaardeerd in Nederland’.

Ook al heeft CFB de nodige uitdagingen gekend de afgelopen paar jaar. Zoals elk merk. “De wereld kent momenteel veel onzekerheid en mensen stellen terecht hun prioriteiten op basis van hun eigen behoeften, een situatie die elke branche raakt. Onze eigen branche heeft een aantal uitstekende merken en in mijn ervaring maakt de concurrentie ons beter. De komende jaren blijven we – zoals we dat al sinds 1888 doen – toegewijd aan onze waarden: uitmuntendheid, innovatie, traditie en duurzaamheid.”

Met als gevolg dat de horlogemakers met veel opwindends bezig zijn en in de loop van 2022 zullen er enkele nieuwigheden zijn die de wereld ‘stormenderhand zullen veroveren’ volgens de CEO. Moeri: “Nu internationaal reizen weer mogelijk wordt, kijken mijn team en ik ernaar uit om iedereen weer persoonlijk te bezoeken. Onze voorzitter, Jörg G. Bucherer, zegt vaak: ‘je kunt de handdruk niet vervangen’.”

Carl F. Bucherer in Nederland

Alexander Wijt van HourLux zorgde ervoor dat Carl F. Bucherer naar Nederland kwam. Een kort onderonsje.

Wat was je denkwijze om het merk naar Nederland te halen?
“Nederlanders waarderen kwaliteit, ingetogen klasse en willen zich graag onderscheiden. Ik zag het potentieel van Carl F. Bucherer, want het heeft al die elementen in haar collectie en een 100 procent Swiss Made-ervaring die teruggaat naar 1888. Carl F. Bucherer Peripheral-techniek maakt het merk ook nog eens uniek in de markt. De match met het familiegevoel bij Carl F. Bucherer, mede ingegeven door volledige zelfstandigheid en daarmee onafhankelijkheid van het merk, heeft een natuurlijke match met de basiswaarden van ons bedrijf HourLux.”

Wat maakt het voor de Nederlander zo’n geschikt merk?
“De hedendaagse horlogedrager is bereid om geld uit te geven aan iets moois en blijvends, maar is ook steeds meer op zoek naar een nog begrijpelijke prijs- en waardeverhouding. CFB biedt dat door al haar vier families.”

Wat spreekt je persoonlijk aan in het merk?
“Mechanische horloges hebben voor mij al sinds mijn jeugd een grote interesse. Ook in mijn professionele carrière, waar ik na mijn carrière bij Seiko, Omega, Piaget, Montblanc en uiteindelijk acht jaar IWC, HourLux startte met mijn partner Kelaine. CFB heeft een enorm potentieel in onze markt en met onze exclusieve verkooppunten die de leiders en specialisten zijn in de Nederlandse horlogemarkt. Waar ze die liefde voor een tandwiel in een horloge nog steeds voelen.”

hourlux.com