Als je al zo lang meegaat als Tissot (170 jaar), is het onwaarschijnlijk dat de archieven ooit opdrogen. De nieuwe Telemeter 1938 haalt zijn aanwijzingen uit een Tissot-stopwatch die werd gebruikt om een ??skirace in de Zwitserse stad Villars-sur-Ollon in 1938 te timen.

Oké, een licht obscure referentie, maar het horloge is een knap ding. Eén die opvalt door zijn kleurrijke schalen.

Zwitserse luxe horlogemakers hebben een lange geschiedenis in het timen van sportevenementen. Omega is al tientallen jaren de officiële tijdwaarnemer van de Olympische Spelen, Longines bemant de klokken voor de Triple Crown van paardenraces en Rolex houdt tal van prestigieuze tennis-, golf- en motorsportevenementen bij.

Vital Thiébaud

Tissot heeft ook een gevestigde traditie van atletische timing, aangezien het merk momenteel fungeert als de officiële timingpartner van de NBA. Nu reist de horlogemaker van Le Locle terug in de tijd naar zijn allereerste sporttiming-evenement met z’n nieuwste historische release.

De Tissot Telemeter 1938-chronograaf herinnert aan het skirace-evenement, waar de race werd getimed door Vital Thiébaud met behulp van een Tissot-chronograaf, en nu viert het merk 84 jaar in de sporttiming-business.

Telemeter

De gemiddelde horlogeliefhebber weet lang niet altijd meer dat hun horloge meetapparatuur bevat. Of dat hun lunette überhaupt veel meer kan zijn dan een mooi designelement. Natuurlijk zijn al deze functies compleet overbodig geraakt met de introductie van de smartphone.

Een alarm instellen voor je parkeermeter is veel makkelijker dan een countdown-ring en duikcomputers kunnen ook nog eens veel meer dan alleen de duiktijd bijhouden. Maar dan mis je het hele punt en de romantiek van (mechanische) horloges.

De Telemeter is een bijzondere. Het is een schaal – gebaseerd op de geluidssnelheid, 340 meter per seconde – die oorspronkelijk was ontwikkeld voor soldaten om de afstand tussen hen en vijandelijk vuur te meten. Een telemeter geeft je dus de afstand tussen de drager en iets dat hoor- en zichtbaar is. Tegenwoordig is de meest gangbare methode om de afstand tot onweer te meten.

Handig bijvoorbeeld tijdens een wandeltocht en er komt een plotselinge storm opzetten. Het werkt in combinatie met een chronograaf. Start de chronograaf op het moment van de flits en stop ‘m als de donderklap te horen is. Lees vervolgens de afstand af op de telemeter-schaal in kilometers of mijlen. Doe dit een tweede keer en je weet of het onweer (of wat voor geluid dan ook) dichterbij komt of van je af gaat.

Lay-Out

Het eerste dat opvalt bij deze nieuwe Telemeter, is het vintage-geïnspireerde wijzerplaatontwerp. De Telemeter 1938 heeft een klassieke vintage Tissot-styling, tot en met het logo uit die tijd. Naast de bicompax-lay-out zien we een drietal schalen: een standaard minutenspoor, een interne telemeterring en een in het midden gedrukte spiraalvormige tachymeter.

Even klassiek als het wijzerplaatontwerp is de geborstelde en gepolijste 42 mm roestvrijstalen kast, die taps toeloopt in geproportioneerde lugs. Het horloge lijkt erg op de klassieke Tissot-chronografen uit die tijd, maar is geüpdatet voor de smaak van nu. De roestvrijstalen kast heeft verder antireflecterend saffierglas en een aangepaste Valjoux A05.231 met een antimagnetische Nivachron balansveer en een gangreserve van 68 uur.

De Tissot Heritage 1938 Telemeter, verkrijgbaar met een zwarte of witte wijzerplaat komt met een bruine Italiaanse lederen band en is binnenkort verkrijgbaar voor €1.995.