Panerai lanceert op de SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie, de jaarlijkse horlogebeurs in Genève, van 20 tot en met 24 januari) een nieuw model voor de iconische Luminor 1950 collectie: de Panerai Luminor 1950 Left-Handed 3 Days 47 mm (PAM00557). Deze linkshandige variant heeft een wat rondere middenkast en is voorzien van Plexiglas®, als historische verwijzing naar modellen van weleer.

Linkshandige horloges werden door Panerai al halverwege de vorige eeuw geleverd aan de commando?s van de Italiaanse marine. Omdat deze kikvorsmannen meerdere instrumenten om de arm droegen (buiten een horloge, ook een kompas en een dieptemeter), gaven sommigen er de voorkeur aan het horloge om de rechterpols te dragen. Om de bediening voor het synchroniseren en op tijd zetten voor deze militairen makkelijk te maken, kwam Panerai met een kroon aan de linker kant. In de huidige tijd is een kroon aan de linkerkant vooral populair bij mensen die grote horloges graag op de pols dragen, waarbij een kroon aan de rechterkant vervelend in contact kan komen met de hand.


De Panerai Luminor 1950 Left-Handed 3 Days is voorzien van de typische ?sandwich dial?; een wijzerplaat opgemaakt uit twee lagen, waartussen Super-LumiNova® is ingesloten. Het Super-LumiNova® heeft een bijzonder lichtgevende waarde, die het aflezen van de uitgespaarde wijzers en indexen in het donker bijzonder gemakkelijk maakt. De diep zwarte wijzerplaat wordt niet door saffierglas beschermd, maar door Plexiglas®, zoals ook terug te vinden is bij historische modellen van Officine Panerai. Omdat Plexiglas® niet dezelfde krasvaste waarden heeft als saffierglas, komt het horloge met een extra (reserve) glaasje.


Panerai Luminor 1950 Left-Handed 3 Days 47 mm


In het horloge huist het manufactuur (door Panerai zelf ontwikkelde en gebouwde) kaliber P.3000 uurwerk, met een gangreserve van 3 dagen, mogelijk gemaakt door een dubbele veerton. Ook heeft het een snelverzet systeem, waarbij alleen de urenwijzer kan worden verzet, zonder de minutenwijzer te verstoren of het uurwerk te stoppen.


kaliber P.3000 uurwerk in de PAM00557


De Luminor 1950 Left-Handed 3 Days (referentie PAM00557) heeft een 47 millimeter brede stalen kast en is waterdicht tot een druk van 10 BAR (100 meter). Het horloge komt aan een horlogeband van onbehandeld leer en een reserveband van rubber. Qua prijs ligt het in het hogere segment. Kijk op Panerai.com en Horloge.info/Panerai voor meer nieuws en informatie.