Van Cleef & Arpels presenteert op de SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie, de jaarlijkse horlogebeurs in Genève, van 20 tot en met 24 januari) de Midnight Planétarium Poetic Complication; een horloge waarin ons zonnestelsel is gereduceerd tot de afmeting van een polshorloge. Het exclusieve horlogehuis heeft hiervoor de hulp ingeroepen van Nederlands beroemdste horlogemaker, Christiaan van der Klaauw, wiens Planetarium horloge uit het einde van de jaren 1990 nog steeds tot een van de meest bijzondere horloges ooit mag worden gerekend.

De ‘Van Cleef & Arpels Midnight Planétarium Poetic Complication’ is een roségouden horloge, met een diameter van 44 millimeter. De wijzerplaat wordt gedomineerd door schijven waartussen de planeten van ons zonnestelsel ronddraaien, op de ware snelheid van hun werkelijke baan om de zon. Zo doet Saturnus er 29 jaar over om één rondje rond de wijzerplaat te draaien, Jupiter doet dit in bijna 12 jaar, Mars in 687 dagen, de Aarde in 365 dagen, Venus in 224 dagen en Mercurius in 88 dagen. De module op het uurwerk dat hier zorg voor draagt is ontwikkeld door Christiaan van de Klaauw en bestaat uit maar liefst 396 onderdelen.


Van Cleef & Arpels Midnight Planétarium Poetic Complication - klik aan voor een grote afbeelding


Van Cleef & Arpels heeft haar expertise op het gebied van sieraden maken toegepast en de afzonderlijke planeten uit harde steensoorten vervaardigd, rond een roségouden zon. Voor het aflezen van de tijd moet de vallende ster worden gezocht, die in 24 uur rond de schaal aan de buitenkant van de wijzerplaat draait. De dag, datum en het jaar kunnen worden ingesteld via de drukkers aan de zijkant van het horloge, en kunnen worden bekeken door de zichtbodem aan de achterkant. De eigenaar kan via een rode wijzer ook nog zijn of haar geluksdag aangeven. Als die dag is aangebroken, zal de aarde zich tot onder een (in het glas gegraveerde) ster verplaatsen, als een teken van goed geluk.Van Cleef & Arpels Midnight Planétarium Poetic Complication komt uit in een gelimiteerde editie en ligt qua prijs in het hogere prijssegment (ongeveer ? 185.000,-). Kijk voor meer informatie over Van Cleef & Arpels op VanCleefArpels.com en over Christiaan van der Klaauw op Klaauw.com en Horloge.info/Christiaan-van-der-Klaauw.