Rolex grote nieuws voor de vanochtend begonnen editie van Baselworld 2012, is een geheel nieuw model: de Rolex Sky-Dweller. Het horloge is voorzien van een aantal technisch uitmuntende nieuwtjes ? waarvoor Rolex 5 geheel nieuwe patenten heeft verkregen ? die het horloge uitermate functioneel en eenvoudig te bedienen maken.

Het meest in het oog springende aan de nieuwe Rolex Oyster Perpetual Sky-Dweller, is de decentrale ronde opening in de wijzerplaat, die dient als 24 uurs tweede tijdzone aanduiding. Het horloge is bedoeld als metgezel voor mensen die veel reizen ? waarbij het weten van zowel de thuistijd als de lokale tijd een zeer handige functie is. Het maakt de Sky-Dweller qua design druk, maar geeft het horloge tegelijkertijd ook de geheel eigen uitstraling binnen de andere Rolex collecties.


Niet zo zichtbaar, maar daarom niet minder (technisch) indrukwekkend, is de ?Saros? jaarkalender, gepatenteerd door Rolex. De datum onder het vergrootglas (de cycloop) op het synthetische saffierglas, houdt rekening met maanden van 30 en 31 dagen, waardoor deze alleen in februari met de hand dient te worden bijgesteld. De juiste maand wordt via de venstertjes bij de urenindexen getoond. 1 is januari, 2 februari enzovoort. De huidige maand wordt aangegeven door een contrasterende kleur onder het venster.


Rolex Sky-Dweller in geel en Everose goud - klik aan voor een grote afbeelding


Het verzetten van de functies tijd, tweede tijdzone en de datum, gaat via de ?Ring Command? gekartelde bezel. Deze is in twee richtingen draaibaar, waardoor de juiste functie gekozen kan worden. De functie kan vervolgens met de kroon (die één bijstelpositie kent) worden aangepast, door deze vooruit of achteruit te draaien.


De buitengewoon praktische en eenvoudig te bedienen Rolex Sky-Dweller wordt aangedreven door het geheel nieuwe en in eigen huis ontworpen en gefabriceerde (manufactuur) Rolex kaliber 9001. Het automatische uurwerk bestaat uit maar liefst 380 onderdelen en is COSC chronometer gecertificeerd.De Rolex Oyster Perpetual Sky-Dweller heeft een 42 millimeter brede kast, die in eerste instantie in wit goud met ?ivoren? wijzerplaat, geel goud met ?champagne? wijzerplaat en Everose (Rolex eigen legering) goud met ?chocolade? wijzerplaat gemaakt zal worden. De horloges gaan, afhankelijk van een uitvoering met gouden of lederen band, tussen de ? 31.460,- en ? 38.900,- kosten. Zie voor meer nieuws en informatie over het Zwitserse horlogemerk Horloge.info/Rolex en kijk op Rolex.com.