Richard Mille RM 68-01 Tourbillon Cyril Kongo

Kunst op de vierkante millimeter

Richard Mille RM 68-01 Tourbillon Cyril Kongo cover

De naam Richard Mille mag dan zo’n beetje op elke raceauto ter wereld te zien zijn, het horlogehuis is meer dan racen alleen. In de opperste regionen van de jet set waar oprichter en naamgever Richard Mille zich begeeft is ook kunst een hobby. Het verzamelen en ondersteunen van kunst om precies te zijn. De kleurrijke Richard Mille RM 68-01 Tourbillon Cyril Kongo ontworpen door een straatartiest, is daar een voorbeeld van.

Richard Mille is een horlogehuis dat futuristische complicaties in de horlogekasten van exotische materialen stopt. Het horlogehuis is ook een genereus sponsor van races, coureurs en raceteams. Maar Richard Mille is ook de nieuwe partner van Frieze Masters en Frieze London. Frieze is ’s werelds toonaangevende platform voor moderne en hedendaagse kunst voor wetenschappers, kenners, verzamelaars en het grote publiek. Frieze bestaat uit drie tijdschriften-fries, Frieze Masters Magazine en Frieze Week- en vier internationale kunstbeurzen-Frieze London, Frieze Masters, Frieze New York en Frieze Los Angeles.

Chronometrie en miniaturisme

Richard Mille RM 68-01 Tourbillon Cyril Kongo

Richard Mille RM 68-01 Tourbillon Cyril Kongo

De merkaanpak van het merk Richard Mille is altijd gericht geweest op het loslaten van de beperkte rol van het horloge als een hulpmiddel voor tijdregistratie. De lay-out en afwerkingsdetails van elk mechanisch onderdeel worden als een essentieel, visueel en stilistisch element behandeld, binnen het kader van Mille’s holistische benadering van uurwerken. Richard Mille: “Natuurlijk moet een horloge een uitstekend tijdwaarnemingsapparaat zijn, met de hoogst haalbare chronometrische resultaten. Niettemin zie ik geen reden waarom het niet fascinerend en gelaagd zou moeten zijn in zijn visuele expressiviteit, zowel van binnen als van buiten. Net zoals een groot kunstwerk complexe lagen van bevattingsvermogen biedt voor elke specifieke kijker. Het definiëren van deze aspecten tijdens het ontwerpproces staat niet ver af van de wereld van de miniaturistische schilderkunst, waar een hele wereld zich kan openen binnen een zeer beperkt gebied van slechts een paar vierkante centimeter.”

Richard Mille RM 68-01 Tourbillon Cyril Kongo

Volgens deze zelfde methode werkte Richard Mille samen met straatartiest Cyril Phan (aka Kongo) aan het creëren van een hedendaags horologisch kunstwerk, de RM 68-01 Tourbillon. De voor- en achterkant van het mechanisme zijn getransformeerd in een waaier van airbrush-achtige, regenboogachtige tinten, en aangezien dit alle bewegende delen omvat, is het horloge een kinetisch schilderij dat visueel voortdurend verandert.

Uurwerkzijde van de Richard Mille RM 68-01 Tourbillon Cyril Kongo

Uurwerkzijde van de Richard Mille RM 68-01 Tourbillon Cyril Kongo

Voor meer informatie: www.richarmille.com