Pre Baselworld 2017: Noviteiten en terugblik op 60 jaar Omega Speedmaster

De Omega Speedmaster was het eerste horloge dat ooit op de maan werd gedragen en groeide uit tot een blijvend symbool van de vindingrijkheid en technische kennis. Horlogekopers worden erdoor aangetrokken. Verzamelaars worden erdoor gedreven en geïnspireerd. Maar wat maakte de Omega Speedmaster tot wat misschien wel de meest beroemde en geliefde chronograaf ter wereld is?

In 1961 stelde de Amerikaanse President John F. Kennedy het Amerikaanse volk voor een uitdaging. “Ik geloof dat deze natie zich ten doel moet stellen voor het eind van dit decennium een man op de maan te zetten en weer veilig terug te brengen naar de aarde,” stelde hij. Toen de Apollo 11 op 20 juli 1969 op de maan landde, was de uitdaging van Kennedy gerealiseerd. Toch is de Speedmaster oorspronkelijk niet ontworpen als ruimtereiziger. Zoals de naam al aangeeft, was het horloge gebouwd op snelheid. Toen het 60 jaar geleden voor het eerst werd uitgebracht, was het horloge bedoeld voor de wereld van de racewagens.

Dankzij de stevige constructie van het horloge waarmee sterke trillingen en schokken konden worden opgevangen terwijl dat niet ten kosten ging van een perfecte tijdweergave, was de Omega Speedmaster ook directe hit bij professionele duikers. Met de tachymeterschaal op de lunette was het mogelijk om nauwkeuriger dan ooit daarvoor in die jaren de duiktijden bij te houden. Uiteindelijk waren het ook deze kenmerken die de Speedmaster geschikt maakten voor ruimteverkenning. Elke astronaut in het Apolloprogramma vanaf 1965 droeg er een om de pols.

De 1964 Speedmaster Moonwatch, kaliber 321

De 1964 Speedmaster Moonwatch, kaliber 321

Zes decennia later is de Speedmaster nog steeds goedgekeurd voor bemande missies in de ruimte. Het horloge is bovendien permanent onderdeel van de apparatuur op het Internationale Ruimtestation. Als testament voor het toekomstgerichte ontwerp van het origineel, is de huidige Moonwatch zoals deze nu wordt vervaardigd vrijwel geheel gelijk aan het horloge dat Omega in de jaren voor het ruimtetijdperk uitbracht.

De Speedmaster is na zestig jaar een echte klassieker, en in klassiekers wil je de historie blijven ervaren. Binnenin zit nog steeds dezelfde kaliber en het productieproces van de Moonwatch is nog altijd een complexe oefening. Er zijn wel 14 maanden voor nodig om alle afzonderlijke onderdelen te vervaardigen voordat het horloge in elkaar wordt gezet. Alleen al om de bodemplaat te monteren, zijn 80 handelingen nodig. Net als toen het horloge voor het eerst werd uitgebracht, is de menselijke hand een vitaal onderdeel in het proces.

1959_-_First_Omega_in_space

1959 ‘first Omega in space’

Sinds 1964 heeft de Speedmaster door de gedraaide bandaanzetten een opvallende uitstraling. Ze maakten de creatie van een asymmetrische kast mogelijk, die het horloge extra sterk maakt en de kroon en knoppen beschermt. Het klassieke “triple-register” ontwerp van de Speedmaster is kenmerkend door zijn eenvoud. De tijd is bovendien dankzij de donkere wijzerplaat met oplichtende markeringen en contrasterende wijzers goed af te lezen.

De 2017 Speedmaster Automatic staat in het teken van de terugkeer van de gebruikt in een Speedmaster-model uit 1968. Het verwijst naar het erfgoed van de Speedmaster in de autosport en wordt nu opnieuw uitgebracht op een matzwarte wijzerplaat. Andere kenmerken zijn de oranje markeringen en afgeschuinde 18 karaat witgouden indexmarkeringen in de vorm van een pijlpunt. De geperforeerde rubberen band onderstreept het innovatieve karakter van het uurwerk.

De 2017 Speedmaster 38 mm 'Cappuccino'.

De 2017 Speedmaster 38 mm ‘Cappuccino’.

De 2017 Speedmaster 38 mm, met als bijnaam ‘Cappuccino’ maakt deel uit van de bredere collectie voor dames en heren. De kast van staal en 18 karaat Sedna™ goud wordt gedragen op een taupekleurige lederen band. Een interessant kenmerk van dit horloge is de diamant-pavé lunette van bruin aluminium, die is voorzien van een tachymeterschaal. Het horloge is voorzien van een tweekleurige wijzerplaat met ovalen subdials in een bruine tint.

De 2017 Speedmaster 38 mm, met als bijnaam 'Cappuccino' .

De 2017 Speedmaster 38 mm, met als bijnaam ‘Cappuccino’ .

2017 Omega Speedmaster Racing Master Chronometer.

2017 Omega Speedmaster Racing Master Chronometer.

Ook de Speedmaster Racing Master Chronometer staat de autosport centraal. De opvallende minutenmarkering op dit horloge, eveneens uitgevoerd in staal werd voor het eerst gebruikt bij een Speedmaster model uit 1968. Andere opvallende kenmerken zijn onder andere de oranje accenten en de 18 karaat witgouden wijzers met pijlvormige punt en afgeschuinde randen. De wijzers zijn voorzien van witte Super-LumiNova. Bij deze Moonwatch facelift werden de subdials iets vergroot, waardoor ze beter zijn af te lezen. De kast met een doorsnede van 44,25 mm is iets dunner dan eerdere versies, wat mede is te danken aan ontwikkelingen op het gebied van het saffierglas.Het horloge wordt gedragen op een zwarte lederen polsband die is voorzien van een oranje rubberen tussenlaag. Het horloge wordt aangedreven door de kaliber 9900 heeft het METAS keurmerk.

De prijzen van de Omega Speedmaster Racing Master Chronometer en de Omega Speedmaster 38 mm ‘Cappuccino’ worden bekend gemaakt tijdens Baselworld.
Meer informatie: Omegawatches.com