Weinig haute horlogerie-merken kunnen bogen op zo’n intense relatie met de oceanen. Na het bereiken van de diepste plek op aarde in 2019, heeft Omega’s baanbrekende Seamaster Planet Ocean Ultra Deep een nieuwe bestemming gekregen in een model van van 45.5mm die beschikbaar is voor het publiek. Dit ongelooflijke bereik voor duikers is getest in echte oceaanomstandigheden en is waterbestendig tot 6.000 meter en is ISO 6425-gecertificeerd.
In 2019 maakte ontdekkingsreiziger Victor Vescovo met succes een duik naar een wereldrecorddiepte van 10.935 meter in de Marianentrog. Twee Ultra Deep-horloges werden aan de buitenkant van de duikboot geplaatst en na de 12-uur durende duik kwamen ze elk volledig ongedeerd weer boven water. De prestatie werd zelfs erkend door het Guinness World Records, omdat het de grootste verticale afstand had afgelegd zonder aan de oppervlakte te komen.
Prototype
Omega introduceerde de Seamaster voor het eerst in 1948, gevolgd door de Seamaster 300 in 1957 en een paar jaar later de Seamaster 600 Ploprof die een gemeten waterdichtheid van 600 meter bereikte. In 1971 debuteerde de Automatic Semaster 1000, een professioneel duikershorloge tot 1.000 meter. In plaats van een heliumventiel had het een robuuste monobloc roestvrijstalen kast met een geschroefde kroon die was uitgerust met compressieafdichtingen.
Omega’s nieuwe Seamaster Planet Ocean Ultra Deep is een verkleinde versie van het Marianentrog-duikprototype, dat 55 mm x 28 mm groot was. Het is wel ISO 6425-gecertificeerd voor duiken, met een kastontwerp dat vier patenten claimt op het kristal, de kristallen pakking, de kroon en een tweedelig achterdeksel.
O-MEGASTEEL
Materialen zijn onder meer geborsteld titanium, een uitstekende keuze voor zo’n groot horloge omdat het licht van gewicht is. Er is ook de nieuwe legering genaamd O-MEGASTEEL, een hoogwaardige roestvrijstalen legering die volgens Omega superieure sterkte heeft, een lichtere kleur én uitzonderlijke weerstand tegen corrosie.
Er zijn zeven referenties, met een witte, zwarte, een grijs naar zwart verlopen of een blauw naar zwart verlopen wijzerplaat. Daarnaast is er de keuze uit een NATO-, rubberen of metalen band, met een titanium of O-MEGASTEEL kast. De wijzers zijn behandeld met Super-LumiNova die blauw oplichten op de uren- en secondewijzer, groen op de minutenwijzer en wit tot cyaan op de secondewijzer.
METAS-gecertificeerd
Een brede keramische lunette-inzet is verkrijgbaar in oranje, zwart of titanium, met een witte duikschaal. Het uurwerk dat wordt gebruikt, is een METAS-gecertificeerd Co-Axial Master Chronometer Calibre 8912 dat tikt met een frequentie van 25.200 trillingen per uur (3,5 Hz). De gangreserve is er een van 60 uur en de Seamaster heeft een hoge weerstand tegen magnetische velden (15.000 Gauss). Het uurwerk is volledig afgewerkt en gedecoreerd, maar als duikhorloge is de caseback gesloten. Wel is ‘ie gegraveerd met het Omega-logo en de welbekende Seahorse.
Omega liet het daar niet bij voor wat betreft de Seamaster. Ze hebben ook een nieuwe Seamaster Professional Diver 300M op de markt gebracht, die iets eleganter is dan de in 1993 geïntroduceerde, maar nog steeds sportief oogt. De nieuwe donkergroene wijzerplaat is gemaakt van keramiek, met lasergeëtste golven, en heeft een keramische lunette.
Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep 6000M Co-Axial Master Chronometer
Kast: klasse 5 titanium – Afmeting: 45,5 millimeter – Uurwerk: Co-Axial Master Chronometer Calibre 8912 – Functies: uur, minuten en seconden – Gangreserve: 60 uur – Kristal: bolle saffier met antireflectiebehandeling – Bezel: keramiek met dompelschaal – Kroon: geschroefd, gepolijst graad 5 titanium – Wijzerplaat: blauw, grijs of wit – Indexen: Arabische cijfers – Naalden: met lichtgevend materiaal – Achterkant: geschroefd grade 5 titanium en laser gegraveerd – Waterbestendigheid: tot 6.000 meter – Armband: zwart rubber, titanium of NATO – Prijs: vanaf 11.900 euro
Meer informatie op de site van Omega.