Nieuwe diepzeeduikers van Citizen, Edox en Rolex

Diep, dieper, diepst

Rolex Oyster Perpetual Deepsea

Duikhorloges zijn ultieme instrumenten. De technische aspecten dienen tiptop in orde te zijn want diep onder water komt iedere onvolkomenheid genadeloos aan het licht. De hier getoonde drie nieuwe diepzeeduikers van Citizen, Edox en Rolex zijn stuk voor stuk klaar voor het zwaardere werk. En voor een strandvakantie. We kunnen er niet omheen; moderne duikhorloges zijn verworden tot ideale vakantiehorloges. Van diepzee tot strandzand, duikhorloges doen wat ze moeten doen.

Zwemmen of duiken?

Mercedes droeg een Rolex toen ze in 1927 in het Kanaal dook en richting de overkant zwom

Mercedes droeg een Rolex toen ze in 1927 in het Kanaal dook en richting de overkant zwom

 

Een duikhorloge is gebouwd als een onverwoestbare, betrouwbare metgezel onder water. Duikhorloges zijn anno 2018 gemeengoed. Maar wanneer verschijnt het eerste, echte duikhorloge? Lastige vraag, maar als we toch ergens moeten beginnen, kunnen we dat net zo goed doen in 1926 wanneer Rolex oprichter Hans Wisldorf de Oyster kast introduceert. De kast met de toepasselijke naam heeft een geschroefde kroon en achterdeksel en een glas dat uiterst nauwkeurig aansluit op de kast. In 1927 zwemt Mercedes Gleitze het Kanaal over met om haar pols een dergelijke Rolex Oyster. Misschien is de eerste Oyster meer een zwem- dan een duikhorloge, maar de fundering voor een goed functionerend duikhorloge is gelegd. De ontwikkeling van waterdichte horloges neemt een vlucht (of een duik als je wilt) met de 47 mm Panerai Radiomir uit 1936. Een onvervalst duikhorloge dat tot 30 meter onderwater functioneert en door Panerai is gemaakt in opdracht van de Italiaanse marine.

25 procent dieper is de norm

Van duikers voor duikers. Blancpain bouwde de eerste Fifty Fathoms op aanwijzingen van een een professionele duiker. Niet naar de prijs kijken!

Van duikers voor duikers. Blancpain bouwde de eerste Fifty Fathoms op aanwijzingen van een een professionele duiker. Niet naar de prijs kijken!

Belangrijke markeringen op de duikhorlogetijdlijn na de introductie van de eerste Panerai zijn de Blancpain Fifty Fathoms die in 1952 verschijnt, de Rolex Submariner van 1953 en in 1965 stort ook Seiko zich in het diepe met hun eerste professionele duikhorloge. Nog even dit: een duikhorloge pas een echt duikhorloge als het voldoet aan de ISO standaard 6425. De Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) stelde in 1996 de 6425 norm op. Die houdt onder andere in dat een duikhorloge zonder problemen 25 procent dieper moet kunnen duiken dan op de wijzerplaat staat aangegeven.

Degradatie of promotie?

Inmiddels is het professionele duikhorloge vervangen door de duikcomputer en is het geëvolueerd/getransformeerd/gedegradeerd/gepromoveerd tot het ideale vakantiehorloge. Waterdichtheid en robuustheid zijn eigenschappen die niet enkel op 300 meter diepte van pas komen, maar ook op een strandvakantie waar zand en zonnebrand het horloge bedreigen. We selecteerden drie duikhorloges van Citizen, Edox en Rolex die diep, dieper, diepst kunnen duiken en dus ook de golfslag van de Algarve met gemak kunnen weerstaan. 

200 meter: Citizen Promaster Marine Eco-Drive 200m Diver Chronograph – DIEP

Citizen Promaster Marine Eco-Drive 200m Diver Chronograph

Citizen voldoet aan de ISO-standaard 6425 met deze nieuwe Promaster. De chronograaf is leverbaar in drie kleurstellingen; zwart met oranje en zwart met rode details en een variant met een blauwe wijzerplaat. In de stalen kast tikt een geavanceerd Eco-Drive uurwerk dat de datum aangeeft op 4 uur. We noemen specifiek die functie aangezien op vakantie de dagen na verloop van tijd op elkaar beginnen te lijken en een datumaanduiding dan onmisbaar is. Verkrijgbaar vanaf het najaar en dus helaas pas volgende zomer inzetbaar Voor meer informatie: www.citizenwatch.eu/nl/

 

1.000 meter: Edox Sharkman II Limited Edition – DIEPER

Edox Sharkman II Limited Edition

De 45 mm stalen kast van deze Sharkman II is waterdicht tot 1.000 meter; een hele kilometer diep! Op die zeer duistere diepte zwemmen roofvissen rond met angstaanjagend grote en scherpe tanden. Om die tanden te weerstaan heeft Edox de Sharkman II Limited Edition (300 stuks worden gemaakt) uitgerust met een keramische lunette die slechts in één richting draait. Ook een heliumventiel maakt deel uit van de standaarduitrusting. Een heliumventiel laat helium uit de kast ontsnappen bij het opstijgen uit de diepte. Het edelgas helium bestaat uit zeer kleine moleculen die op grote diepte in de kast doordringen. Wanneer dat gas niet uit de kast kan ontsnappen zorgt de verminderde druk dat het gas in volume toeneemt en de kast ontploft. Veilig opgeborgen in de kast tikt een betrouwbaar Ronda quartz-uurwwerk met chronograaffunctie en een datumaanduiding op 4 uur. Voor meer informatie: www.edox.ch

 

3.900 meter: Rolex Oyster Perpetual Deepsea – DIEPST

Rolex Oyster Perpetual Deepsea

 Net geen 4 kilometer diep kan deze Rolex, maar 25% van 3.900 is 975 en dus is de Deepsea veilig te gebruiken tot een diepte van 4.875 meter; dat is dus bijna 5 kilometer diep. Voor 2018 heeft Rolex de 44 mm Deepsea aangepast. De lugs en de zijkant zijn scherper gevormd en de band is breder geworden; dit tot grote vreugde van velen die vonden dat de vorige Deepsea uit proportie was. Ook in de kast zijn er zaken veranderd. In de kast tikt namelijk het nieuwe kaliber 3235, met vele ingenieuze Rolex-uurwerkonderdelen uit silicium. Gebleven is de fascinerende, van blauw naar zwart verkleurende wijzerplaat – precies zoals de zee steeds donkerder kleurt naarmate de diepte toeneemt – en de keramische lunette. Voor meer informatie: www.rolex.com