Excalibur Knights of the Round Table III

De ridderlijke kant van Roger Dubuis

De eerste versie van de Roger Dubuis Excalibur Knights of the Round Table III

Met de Excalibur Knights of the Round Table III vertelt Roger Dubuis een nieuw hoofdstuk in het ridderverhaal van Koning Arthur, zijn zwaard Excalibur en de ridders die bij hem aan zijn ronde tafel zaten. Deel drie is geïnspireerd door het legendarische eiland Avalon, beschouwd als de plaats waar het machtige zwaard Excalibur werd gesmeed.

Het was 2013 toen de horlogewereld met de mond vol tanden stond toen Roger Dubuis de eerste versie van de Excalibur Knoghts of the Round Table presenteerde. Een aantal jaren volgde deel twee en nu is er een derde variant: Excalibur Knights of the Round Table III. De roségouden, driedimensionale ridders die de uren weergeven staan rond een blauwe, geëmailleerde wijzerplaat. Het tafereel is een link naar het legendarische eiland Avalon.

De eerste versie van de Roger Dubuis Excalibur Knights of the Round Table uit 2013

De eerste versie van de Roger Dubuis Excalibur Knights of the Round Table uit 2013

 

Games en haute horlogerie

De Excalibur Knights of the Round Table III is wat er gebeurt wanneer een onbevreesd horlogehuis zich laat inspireren door mythologie. Die mythologie wordt vormgegeven dankzij 21e eeuwse productiemethoden. Zo zijn de ridders gemaakt aan de hand van zogenaamde low-polykunst. Dat is een techniek die onder andere gebruikt wordt bij de ontwikkeling van games. Low-polykunst kan dankzij het gebruik van veelhoekige facetten en de lage resolutie waarmee wordt gewerkt, heel snel beelden weergeven. Roger Dubuis gebruikte de techniek om 12 zeer expressieve, geheel nieuw ontworpen ridders te tekenen en uiteindelijk in roségoud tot leven te wekken.

12 ridders, één zwaard

De 12 ridders rondom Avalon in de Roger Dubuis Excalibur Knights of the Round Table III

De 12 ridders rondom Avalon in de Roger Dubuis Excalibur Knights of the Round Table III

 

De 12 ridders zijn met de hand gegraveerd en afgewerkt ridder is volledig opnieuw ontworpen; elk wijst zijn zwaard naar de door Avalon geïnspireerde tafel die is gebeeldhouwd uit massieve, blauwe blokken email. De wijzerplaat is een kunststukje dat veel vaardigheid en veel geduldige uren – 45 uur om precies te zijn – vakmanschap vereist. Het riddertafreel wordt omlijst door een imposante Excalibur 45mm-behuizing. De tijd staat niet stil in dit mythologische horloge, daar zorgt het automatische Calibre RD 821 uurwerk met 48 uur gangreserve wel voor. En hoewel dit haute horlogerie uurwerk het Zegel van Genève draagt, gaat het bij de Excalibur Knights of the Round Table III natuurlijk niet om de radertjes en de veren, het gaat om het spektakel op de wijzerplaat. Dit is geen horloge voor iedereen en dat komt goed uit want de Excalibur Knights of the Round Table III is een gelimiteerde uitgave van 28 stuks.

Voor meer informatie: www.rogerdubuis.com