Tijdens de SIHH presenteerde Montblanc het eerste horloge met zelf gebouwd uurwerk: de Montblanc Star Nicolas Rieussec Monopusher Chronograph. Hierdoor mag Montblanc zich scharen in de steeds groter wordende groep van Manufacturen.

Na 10 succesvolle jaren in de horloge-industrie en als wereldwijde marktleider als producent van hoogwaardige schrijfinstrumenten heeft Montblanc gekozen voor een chronograaf (tijdschrijver) als eerste uurwerk om geheel in eigen huis te ontwikkelen en produceren. Het resultaat is het met de hand op te winden kaliber MB R100 uurwerk met dubbele veerton en een gangreserve van 72 uur die via een wijzer op het uurwerk af te lezen is en de MB R 200 met automatische opwinding.

Montblanc kalibers MB R100 en MB R200

Het horloge is opgedragen aan Nicolas Rieussec, de uitvinder van de chronograaf in 1821. De configuratie van de chronograaf is gebaseerd op zijn roterende schijvensysteem. Met slechts één knop, op de zeer gebruiksvriendelijke plaats aan de buitenkant van de kast op 8 uur, kan de chronograaf worden bediend. Na de eerste druk op de knop gaat de secondeschijf lopen, bij de tweede druk staan de schijven stil en kan de geklokte tijd van de seconde- en 30-minutenschijf worden afgelezen. Bij de derde druk springen de schijven weer naar de 0.

De Montblanc Star Nicolas Rieussec Monopusher Chronograph is een collectors item, er zullen slechts een gelimiteerd aantal van deze horloges beschikbaar komen : 25 stuks in 950 platina, 75 stuks in 18 karaat witgoud en 75 stuks in 18 karaat geelgoud als ook 125 horloges in 18 karaat roségoud.