De nieuwe Régulateur ?Roue Carrée? (vierkant tandrad) van Maurice Lacroix trekt meteen de aandacht door de twee niet cirkelvormige raderen op de wijzerplaat. Het horloge met regulator opmaak is het eerste horloge ooit dat via een vierkant tandwiel de uren aangeeft. Op zich een gimmick, maar wel een hele aardige ? en technisch ook helemaal niet zo gemakkelijk te realiseren!

Een niet-cirkelvormig tandwiel kan per definitie geen regelmatige tanden hebben. Het heeft de technici van Maurice Lacroix, onder aanvoering van horlogemaker en ontwerper Michel Vermot, daarom nog heel wat hoofdbrekens gekost de exacte vormgeving en indeling van de wielen en de tanden te vinden. Het is namelijk leuk iets nieuws te verzinnen, maar als dat niet minimaal net zo precies en constant werkt als het gebruikelijke, heeft de uitvoering geen zin.Met een tandwiel in de vorm van een klavertje (-drie) als aandrijving en excentrisch geplaatste tanden is de oplossing gevonden. Als basis voor deze regulator is het manufactuur uurwerk ML 153 gebruikt. Het vierkante tandwiel is opengewerkt en geeft via een van lichtgevend Superluminova voorziene pijlpunt de uren aan. De minutenwijzer draait vanuit het midden en de secondewijzer bevindt zich op 6 uur. Als tegenhanger voor de aanwezigheid van het klavervormige tandwiel is er op 3 uur een gangreserve aanduiding aangebracht.


Maurice Lacroix Régulateur Roue CarréeDe basisplatine van het uurwerk is tegelijkertijd de wijzerplaat. Door verschillende manieren van polijsten en afwerken, het ingraveren van de uren indexeringen en gangreserve schaal direct in de platine, en het uitsparen van de ruimte onder de raderen en secondewijzer, is een zeer levendig effect ontstaan. Dit effect, in combinatie met het gebruik van Superluminova op verschillende punten, zorgt ook voor een duidelijke afleesbaarheid.


De Maurice Lacroix Régulateur Roue Carrée heeft een stalen kast met een diameter van 43,5 millimeter met daarop gebold saffier glas. Via de saffierglazen bodem is het antracietkleurige uurwerk te bewonderen. Het horloge zal in een beperkte oplage van slechts 99 stuks worden gemaakt en komt naar verwachting in het najaar van 2010 op de markt voor rond de ? 8.200,-.


Zie Horloge.info/Maurice-Lacroix voor meer nieuws en informatie over Maurice Lacroix of bezoek de website www.mauricelacroix.com.