De oorsprong van LIP Watch Company gaat terug tot 1807. In dat jaar maakt Emanuel Lip(mann) uit Besançon naam als een door hem vervaardigd chronometerhorloge aan Napoleon Bonaparte cadeau gedaan wordt. Zestig jaar later opent Emanuel’s kleinzoon Ernest een horlogewerkplaats in dezelfde stad. De naam LIP verschijnt in 1896 met de ‘chronometer LIP’.
Begin 20e eeuw: iedereen een LIP
Vanaf 1914 levert LIP horloges voor de officieren van de Franse artilleriedivisie. Tezelfdertijd ontstaat de belangrijke relatie met de Franse luchtvaartindustrie; LIP maakt instrumenten voor vliegtuigen. Na WOII wil de Franse overheid Winston Churchill een cadeau geven dat de uitmuntende Franse technologie representeert. Het wordt een LIP-horloge (de T18). In 1952 presenteert LIP de ‘Electronic’, een elektronisch horloge dat gedragen wordt door de presidenten Charles de Gaulle en Dwight Eisenhower. In die tijd is LIP het ‘nationale horloge’; iedereen in Frankrijk heeft een LIP! In 1973 komt LIP met het eerste Franse quartzhorloge, om de Japanse en Amerikaanse concurrentie het hoofd te bieden.
Jaren 1970: donkere wolken
Hoewel LIP de natie al vele jaren lang van horloges voorziet, innovatieve concepten bedenkt en zelfs een van de eerste Europese elektronische horloges op de markt brengt, breken er in de jaren 1970 donkere tijden aan. Fred Lip, in die tijd de directeur, kampt met zware concurrentie en krijgt te maken met stakingen en opstanden van zijn personeel. Als een soort noodgreep gooit hij het roer drastisch om. Hij nodigt designer Prince Francois De Bashmakoff uit om een horloge voor hem te ontwerpen. Een briljante zet, maar helaas komt de hoognodige vernieuwing voor Fred Lip te laat. Zijn opvolger Claude Neuschwander laat een aantal andere designers – naar later blijkt – emblematische horloges ontwerpen. Designers als Roger Tallon, Rudy Meyer en Isabelle Hebey maken ware kunstwerken. Maar toch gaat LIP in 1977 dicht.
Jaren 1990: nieuwe tijden
De legendarische ontwerpen van De Bashmakoff, Roger Tallon en andere vormgevers kunnen door omstandigheden pas in 1976 geproduceerd worden. Dat is te laat, maar het zijn deze opvallende modellen die in 1990 centraal staan bij de revival onder leiding van ondernemer Jean-Claude Sensemat. Hij start ‘LIP France Company’, en richt zijn vizier op de toekomst.
In 2002 initieert hij een grootschalige herintroductie van LIP, met de designklassiekers van weleer als paradepaardje. Ook op het internet is er grote belangstelling voor LIP, met de MACH 2000 – “met die drie bolletjes” – als magnum opus.
Sinds eind 2009 is LIP weer terug in België en Nederland. Voor meer informatie, zie de website van LIP Benelux.
http://www.lip-horloges.nl/