Het legendarische Franse horlogemerk LIP is terug van weggeweest. LIP kent een indrukwekkende geschiedenis (vanaf 1867), had beroemde fans en heeft een tijdloos boegbeeld aan boord in de vorm van de Mach 2000 Dark Master (foto links). Na de herintroductie in verschillende andere landen op meerdere continenten is LIP vanaf nu ook weer in ons land verkrijgbaar.

‘De Baschmakoff’, ‘Mach 2000’, ‘Big Fridge’. Dit zijn de namen van de populairste en beroemdste LIP-horloges. Producten uit de jaren 1970 van het horlogehuis uit Besançon, ontworpen door kunstenaars en architecten. LIP brengt deze iconische originelen weer uit. De geschiedenis van LIP is nauw verbonden met de stad Besançon. Daar groeide het bedrijf van de familie Lip(mann) uit tot het nationale horlogemerk; in de jaren 1950 en 1960 had iedereen in Frankrijk een LIP. Door een wonderlijke designnoodgreep van Fred Lip ? ?dankzij? financiële problemen eind jaren 1960 ? wordt het merk vandaag nog steeds gezien als een wereldmerk met een eigen signature die ook in de 21e eeuw nog voor succes zorgt. Creativiteit en originaliteit staan hoog in het vaandel.


LIP 'De Baschmakoff' - klik aan voor een grote afbeeldingFred Lip gaf industrieel ontwerpers, architecten, interieurontwerpers en grafisch ontwerpers carte blanche om LIP-horloges te ontwerpen. Het merk maakte zo een ommezwaai van klassiek naar design. Van de ontwerpers die tussen 1969 en 1977 voor LIP ontwierpen (Prince François de Baschmakoff, Roger Tallon, Isabelle Hebey, Michel Boyer, Marc Held, Michel Kinn en Rudi Meyer) maakten Roger Tallon en François de Baschmakoff de meest historische modellen. Ook Isabelle Hebey drukte haar stempel op LIP, met dameshorloges. Alle ontwerpen ademen de opwinding van de dynamische tijd, waarin de luchtvaart, ruimtevaart, computer en popcultuur de toekomst hadden. De link met kunstenaars is overigens een concept dat nog altijd succesvol wordt toegepast in zowat elke branche.


LIP 'Big TV'LIP ging eind jaren 1970, zoals zoveel merken als resultaat van de quartz-crisis, uiteindelijk toch ten onder. Maar de producten uit de laatste periode vormen nu weer de basis van een ijzersterk merk, waarop de term tijdloos zonder meer van toepassing is. Het concept van Tallon heeft geleid tot een nieuwe complete collectie, het ?de Baschmakoff? horloge is een klassieker die nu in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is en de huidige creatief directeur, Prisca Briquet, heeft een aantal modellen gerestyled tot hedendaagse ontwerpen.


Verdere informatie over LIP en het complete assortiment is te vinden op de website van LIP Benelux, waar ook de verkooppunten te vinden zijn.