Limited Edition: Oris Hammerhead duikhorloge, sharp like a shark

Met de Oris Hammerhead Limited Edition levert Oris een bijdrage in het vechten om de dreigende uitsterving van haaien een halt toe te roepen. Zonder maatregelen is het over 40 jaar gedaan met de haai. Lekker belangrijk? Toch wel. De haai maakt zich, behalve als ingrediënt in sommige landen, met zijn (onterechte ) bijtgrage reputatie niet erg populair, maar heeft een zeer belangrijke rol binnen het ecologisch systeem.

Sinds het eerste Oris duikhorloge in de jaren 1960 heeft het horlogehuis een sterke band met de oceanen. Vandaag de dag uit dit zich niet alleen in het vervaardigen van horloges, maar ook in de missie om een verschil maken voor de toekomst van bedreigde soorten, met name die in de oceaan te maken. Met de special levert Oris een bijdrage aan het haaienproject dat wordt uitgevoerd door de non-profit organisatie Pelagios Kakunjá, en wordt ondersteund door Oris ambassadeur en professionele duiker Jérôme Delafosse.Oris Hammerhead

Pelagios Kakunjá’s wil o.a. meer inzicht krijgen in de trekroutes van de bedreigde geschulpte hamerhaai (Sphyrna lewini) die de oostelijke Stille Oceaan als leefgebied heeft. Volgens de International Union for Conservation of Nature, is de wereldwijde populatie van de geschulpte hamerhaai daalde met maar liefst 90 procent ten opzichte van de afgelopen 30 jaar.

Oris Hammerhead

De wetenschappers die zich bezig houden met dit project zullen om de haaien in kaart te brengen gebruik maken van MiniPAT satelliet-zenders, mede gefinancierd door Oris. Elke zender kan de haaien zes tot negen maanden opsporen voordat het systeem automatisch wordt ontgrendeld. Daarna drijven de MiniPAT’s naar de oppervlakte waar ze de verzamelde gegevens doorgeven aan satellieten. Deze gegevens helpen om de leefwijze van de haaien inzichtelijker te krijgen. Deze info is waardevol materiaal om overheidsinstellingen te kunnen adviseren over hun visbeleid. De visserij is namelijk de grootste bedreigingen voor de haaien omdat ze verstrikt raken in de netten wanneer ze op jacht zijn.

oris hammerhead kastdeksel

De Oris Hammerhead Limited Edition komt uit in een oplage van 2.000 stuks. Het model is gebaseerd op de Aquis collectie, die eveneens dit jaar wordt gelanceerd. De nieuwe lijn is heeft het design-DNA in zich van de oorspronkelijke 2011 Aquis. De nieuwe Aquis heeft een visueel een lichtere uitstraling dan zijn voorganger, maar het biedt nog steeds een uni-directional draaibare ring met een zwarte keramische inlay en een waterdichtheid tot 50 bar (500 meter). Onder de wijzerplaat tikt met tikken per uur het Oris 752 kaliber, gebaseerd op de Sellita SW 220-1. Het kastdeksel van de special is voorzien van een zeer fraaie gravure van een hamerhaai en De Oris Hammerhead Limited Edition (Ref. f. No. 01 752 7733 4183 ) is te koop vanaf juni 2017 voor € 2.395

Meer informatie: Oris.com