JeanRichard maakte in de jaren 1960 naam als producent van duikhorloges, iets dat is in de huidige collecties nog zeer zichtbaar is. Sinds de introductie van het vintage ogende duikhorloge Aquascope vorig jaar, komt JeanRichard dit jaar tijdens de SIHH weer met een duiker die geïnspireerd is op de goede oude tijd, maar dan vermomd als land-horloge voor avonturiers: de Highlands Sand.

Hoewel de model-aanduiding ?Highlands? al in de jaren 1990 door (Daniel) JeanRichard werd gebruikt, is er bij de ontwikkeling van de Highlands Sand qua vormgeving duidelijk gekeken naar de sportievere waterdichte horloges van het merk. Waar bij de originele Highlands en de duikhorloges echter de kleur zwart overheerst, voeren in het geval de Highlands Sands pasteltinten de overhand. De zandkleurige wijzerplaat en de groen geweven band doen denken aan horloges voor de woestenij ? of dat nu woestijn is of oerwoud. Waterdicht is het horloge overigens ook: tot 10 atmosfeer of 100 meter, waarbij de geschroefde kroon voor wat extra zekerheid zorgt.


De kast van het horloge, die op allerlei manieren is getest op schokbestendigheid, is van gezandstraald staal en meet 44,5 millimeter in de breedte. Zowel boven als onder aan de kast zit saffier glas, dat boven de wijzerplaat ontspiegeld is. De tweezijdig draaibare bezel (waarmee het horloge definitief afscheid neemt van de duikhorloges) heeft een indexering van 12 uur, waardoor deze o.a. als tweede tijdzone aanduiding kan worden gebruikt.


een van de vele tests die de Highlands Sand heeft moeten doorstaan


In de Highlands Sand tikt het door JeanRichard zelf ontwikkelde uurwerk JR1000; een automaat met een gangreserve van 48 uur en (buiten de tijd) datumaanduiding. JeanRichard horloges zijn nog steeds niet in Nederland te koop, maar wel bij enkele verkooppunten in België. Zie voor meer informatie de website van JeanRichard: www.jeanrichard.com.