Op de vandaag begonnen horlogebeurs SIHH presenteert Jaeger-LeCoultre twee langverwachte nieuwe uitgaven van legendarische Memovox modellen: de Master Memovox en de Master Memovox International. Twee horloges in de stijl van de jaren 1950 met de laatste techniek uit de 21ste eeuw.

De Memovox (de ?stem van het geheugen?) werd geboren in 1950 als polshorloge met mechanisch alarm. In een tijd vlak na de tweede wereldoorlog, waarin het behalen van succes betekende het verspillen van tijd tot een minimum te beperken, werd het horloge al snel populair. Het was voorzien van het Jaeger-LeCoultre kaliber 489, een uurwerk dat met de hand moest worden opgewonden. In 1956 kwam de eerste Memovox met automatisch uurwerk op de markt, voorzien van het kaliber 815, waarvan het kaliber 956 in de nieuwe Memovox horloges direct afstamt.
De ontwikkeling van het uurwerk tot wat het nu is, is door de decennia heen stapsgewijs gegaan. Zo was er in 1959 het kaliber 825 met datumaanduiding en werd in 1970 met de introductie van het kaliber 916 de rotor van de bumperautomaat (een rotor die niet draaide maar tussen twee geveerde punten heen en weer ?bumperde?) vervangen door een 360° draaibare rotor.


Ook waren er uitvoeringen met veel meer complicaties, zoals in 1989 met het kaliber 919, een uit 350 onderdelen bestaand uurwerk met eeuwigdurende kalender en een bronzen gong. In 2005 kwam Jaeger-LeCoultre met de Master Grand Réveil die was voorzien van twee soorten alarm: één met geluid en één discreet alarm dat slecht vibreerde. En sinds 2007 is er de Master Compressor Extreme W-Alarm met kaliber 912 met wereldtijden functie en de mogelijkheid via digitale aanduiding het alarm in te stellen.


Jaeger-LeCoultre kaliber 956Het automatische Jaeger-LeCoultre kaliber 956 in de nieuwe Memovox horloges stamt uit 2008. Het voldoet aan alle eisen die men aan een horloge uit de 21ste eeuw mag stellen, zoals accuratesse, betrouwbaarheid en stevigheid. Het heeft een grote balans en een rotor die gelagerd is op keramische kogels, die geen smering of onderhoud behoeven. De tandwielen hebben een nieuw soort profiel die zorgen voor een soepelere overbrenging. Het uurwerk heeft een gangreserve van 45 uur en een snel-verzet mechanisme voor de datum.


De nieuwe Master Memovox en Master Memovox International grijpen qua functie en uiterlijk weer terug naar de modellen uit de jaren 1950. De horloges zijn gevat in een kast met vloeiende lijnen en geraffineerde bandaanzetten, die met een diameter van 40 millimeter wel wat groter is dan de illustere voorgangers. De wijzerplaten, met op 3 uur een datumvenster, hebben in het centrum de alarmschijf die door middel van de kroon bij 2 uur op de juiste alarmtijd kan worden gezet. De opgelegde cijfers en indexen geven de wijzerplaat een levendige uitstraling waarboven de gracieuze wijzers de uren, minuten en seconden aangeven.


Master Memovox International, klik aan voor een grote afbeelding van beide nieuwe modellenDe Master Memovox heeft een zilverkleurige wijzerplaat en is verkrijgbaar met een stalen (ref. Q1418430) of roségouden kast (ref. Q1412430).
De Master Memovox International heeft een zwarte wijzerplaat met een centrale alarmschijf met daarop steden en regio?s in de wereld ? zoals ook het eerste International model dat had toen het in 1958 werd uitgegeven ter ere van de 125ste verjaardag van het merk. Dit model is gelimiteerd tot 250 stuks met roségouden kast (ref. Q1412431) en 750 stuks met stalen kast (ref. Q1418431).


Wilt u overigens alle nieuwe modellen zien die door Jaeger-LeCoultre tijdens de SIHH worden gepresenteerd, dan kunt u zich inschrijven voor een live webcast en Q&A die op 19 januari om kwart over 4 ?s middags gehouden zal worden. Omdat Jaeger-LeCoultre verwacht dat er veel interesse zal zijn voor deze live presentatie via het internet, dient u zich van tevoren in te schrijven via www.jaeger-lecoultre.com/eu/en/conference-sihh.