Een vreemde eend in de bijt is Ikepod altijd geweest. Na een afwezigheid van enkele jaren, is het merk terug, onder verfrissende (creatieve) leiding van ontwerpen Mark Newson, die nu partner is van het merk dat hij zelf begon. De eerste Ikepods zijn intussen alweer vintage.

Marc Newson’s POD?
Het verhaal van Ikepod begon al in 1986, toen Marc Newson zijn eerste prototype van een polshorloge maakte. Dit pre-Ikepod horloge heette POD, en er was ook een klokversie van. Newson gooide hoge ogen met dit ontwerp, waarmee hij terugging naar zijn eerste stapjes op ontwerpgebied: “Horloges probeerde ik als kind al te tekenen”.


? Oliver IKE
Acht jaar later gaat de ontwerper samenwerken met de Zwitserse zakenman Oliver Ike. Op basis van het innovatieve POD-idee willen de heren nieuwe stappen zetten op het gebied van intelligent design in de horloge-industrie. Ikepod MegapodeDat resulteert in Ikepod, dat een aantal grensverleggende en belangrijke horlogeontwerpen en ?concepten presenteert, zoals de Megapode.


Natuur
De natuur speelt een belangrijke rol binnen de organische ontwerpen én het merk. De benadering van het horloge is bijvoorbeeld gebaseerd op ronde, natuurlijke vormen en de namen refereren ook aan de natuur, zij het aan soorten die op zichzelf een uitzondering vormen op de regels en wetmatigheden van de natuur: Seaslug (een kreeftachtige zonder schelp), Megapode (een Australische vogel die de eieren niet uitbroedt) en Hemipode (een Australische vogel die niet vliegt). De horloges ontvangen veel lof vanuit de horloge-industrie en worden wereldwijd geprezen in de pers. Toch ontstaan er (onder meer financiële) problemen en lijkt het merk ten onder te gaan.


Doorstart
Ikepod HorizonIn 2005 is er een doorstart waarbij ondernemer, verzamelaar en horlogeliefhebber Adam Lindemann, Marc Newson en de doorgewinterde horlogeveteranen Pierre Halimi Lacharlotte en Alex Rodriguez betrokken zijn. Newson is zelf partner van Ikepod en ontwerpt een volledig nieuwe collectie. Deels betreft het herziene versies, maar het meeste is nieuw. In 2007 presenteert Ikepod een pre-collectie aan kunstenaars en galeries, die het merk enthousiast ontvangen.


Topteam met bijzondere visie
Het topteam dat Ikepod nu leidt is samengesteld om van Ikepod een succes te maken. Daarbij is vooral goed gekeken naar het verbeteren van productieprocessen en ?technieken, terwijl het eigenzinnige karakter juist als belangrijk kenmerk gehandhaafd blijft. “Wij zijn niet van het 200 jaar horlogemaken. Wij bezien het horloge met het oog van de kunstenaar”.Prijzen vanaf 6.500 euro; vintage Ikepods variëren in prijs tussen 1200 en 5000 euro. In het Nederlandse taalgebied is er slechts één wederverkoper, in Antwerpen, België, zie www.ikepod.com.


Tekst: © Paul Dezentjé voor Horloge.info