Hublot heeft voor de presentatie van het nieuwe model Oceanographic 4000, de richtlijnen van het Zwitserse NIHS (een organisatie die de internationale standaarden voor Zwitsers horlogemaken bepaald) netjes gevolgd. Daarom mag het nieuwe horloge officieel duikhorloge heten. Dat Hublot daarbij toch een beetje buiten haar boekje is gegaan kan haast niet anders; daar is Hublot Hublot voor.

Het Zwitserse orgaan NIHS controleert wat nodig is. En wat daaroverheen gaat, moet beter zijn, zo moet men bij Hublot gedacht hebben. De Oceanographic 4000 is dan ook niet zomaar een echt duikhorloge geworden, het is Hublot daarwerkelijk gelukt in alles ruim beter te zijn dan ?nodig?. Vandaar onder andere dat de Hublot Oceanographic 4000 waterdicht is tot 4000 meter. Dat alle test op een druk gelijk aan 5000 meter diepte gedaan zijn, geeft aan dat zelfs die 4000 meter nog wel wat ruimer genomen kan worden, of rationeel en mogelijk daargelaten.


de kronen van de Oceanographic 4000 van HublotOm de waterdichtheid van het horloge te bewerkstelligen heeft Hublot alle hokjes doorgekrast. Het horloge heeft extra dik (6,5 mm) synthetisch saffier glas, de bodem is massief en in de kast geschroefd, net als de kronen die via compressie van een o-ring afsluiter bij grotere diepte alleen maar waterdichter worden. Ook heeft het horloge een heliumventiel, waardoor gassen in staat zijn het horloge te verlaten tijdens het opstijgen, mochten deze bij het duiken in het horloge zijn binnengedrongen (komt alleen bij duiken op serieuze diepte voor).


De wijzers, cijfers en indexen zijn voorzien van SuperLuminova, waardoor het horloge op ruim meer dan de voorgeschreven minimale 25 centimeter afstand onder water afleesbaar is. Dat is ondermeer van belang om de duiktijd af te kunnen lezen. Duiktijd is niet alleen belangrijk om te weten hoeveel zuurstof men theoretisch nog heeft (daarvoor zijn andere ?klokjes?), maar vooral ? afhankelijk van de diepte ? ook voor de bepaling van de decompressietijd van vitaal belang. Om de duiktijd te kunnen meten, kan via de kroon op 2 uur de duikring met minutenindexering rond de wijzerplaat worden verdraaid en op nul worden gezet bij de minutenwijzer. Zo zullen verstreken minuten als eigen tijd op de duikring worden bijgehouden en door de beveiliging op de kroon ook niet per ongeluk kunnen worden verschoven.


een drukknop ter verwisseling van de horlogeband van Hublot's Oceanographic 4000


Bij het horloge komen twee banden: een ?Town? en een ?Diver?, zodat het horloge ook boven water om kan worden gedaan. Beide banden zijn wel voornamelijk van rubber ? maar de Diver is langer, zodat deze over een duikpak gedragen kan worden. Het verwisselen van de band gaat via een druk op de knop op de aanzet: hierdoor laat de bevestigde band los en kan er een nieuwe voor in de plaats worden geklikt.


Omdat de Oceanographic 4000 een fors horloge is qua diameter (48 millimeter), heeft Hublot de kast opgebouwd uit lichtgewicht materialen. Er zijn twee varianten: in titanium in een oplage van 1000 stuks en de ?All Black? gemaakt van carbon fiber in een oplage van 500 stuks. Beide modellen hebben een Hublot kaliber HUB1401 uurwerk met automatische opwinding.


Kijk voor meer nieuws en informatie over Hublot op Horloge.info/Hublot of kijk op www.hublot.com.