In de HorlogeTest deze keer een horloge van eigen bodem. We bekijken de Pellikaan Speed of Sound chronograph: Hendrik Lorentz Edition. Een horloge dat de robuuste en functionele designtaal van Pellikaan Timing combineert met Zwitserse mechanica. Of zoals Hubert Pellikaan het zelf omschrijft: “Technisch en wetenschappelijk, doordacht en verfijnd.

Vanaf 2008 heb ik contact met Hubert Pellikaan. Ik spreek hem met regelmaat over zijn horloge-ideeën. En dat deze, van origine farmaceut, goede ideeën had, dat stond buiten kijf. Geregeld brainstormden we, en nog steeds, maar net zo vaak gaat het ook over alles dat te maken heeft met onze gedeelde liefde voor horloges en de mechaniek.

Patenten

Hubert Pellikaan heeft meer dan tien patenten op zijn naam staan. Op het gebied van geneesmiddelen, mechanical engineering en sinds 22 april 2015 ook op horlogegebied. Al wordt dit horologische patent, een verbeterde ankertechniek, niet in deze chronograaf toegepast.

Op 9 december 2022 was ik aanwezig bij de introductie van deze ‘Speed of Sound’ en toen zei ik al tegen Hubert dat deze chronograaf ooit eens in de HorlogeTest aan de tand moest worden gevoeld.

4 Principes

Huberts motto is: “Een horloge moet functioneel zijn, maar moet ook plezier uitstralen en elegantie. Pellikaan Timing is begonnen als een zoektocht naar het perfecte horloge, zowel in techniek als design. De voorliefde voor mechanica is de belangrijkste reden dat Pellikaan Timing bestaat, al staat functionaliteit altijd voorop.”

Dat vertaalt zich in zijn vier rotsvaste principes. Design moet speels functioneel zijn. Kwaliteit moet onverwoestbaar zijn. Techniek moet zichtbaar zijn. Afkomst moet helder zijn. Het lijkt mij goed om deze vier principes als uitgangspunt voor deze HorlogeTest te nemen met Hubert Pellikaans eerste chronograaf.

Je ziet, als je de horlogemarkt een beetje volgt, dat de kasten weer kleiner worden qua diameter. Maar het horloge in deze test heeft daar geen boodschap aan. De Pellikaan Hendrik Lorentz ‘Speed of Sound’ meet een aanzienlijke 45mm.

Nu kan je daar direct de zin ‘okay, heel groot, maar wel comfortabel op de pols’ achter zetten, maar de 15,4mm dikte lijkt dat niet te ondersteunen. Uiteindelijk blijkt dat toch wel het geval. Vorm volgt functie is een motto dat ook Hubert gebruikt. Het design is speels en ook functioneel.

Modificaties

Dit speelse en functionele geldt ook voor de uitstekend afleesbare wijzerplaat. De sector dial, die zijn intrede deed rond de jaren 20 van de vorige eeuw, is nadrukkelijk opgenomen in de designcode van de meeste Pellikaan horloges. Door de indeling van de wijzerplaat is deze uitstekend afleesbaar. En de secondewijzer geeft zelfs 1/8 seconden weer.

Die stalen kast van 45mm is daarbij goed afgewerkt. Deels geborsteld en deels gepolijst. Het gepolijste zie je terug in de pushers voor de chronograaf en het geborstelde komt weer terug in de kroon. Een uitermate prettige grote kroon. Het geheel is zeer degelijk, zeg maar van onverwoestbare kwaliteit.

Registers

Met saffierglas boven en onder wordt de techniek zichtbaar. De ETA Valjoux 7750. En ook hier kan ik een cliché op loslaten. Het werkpaard onder de chronograaf-uurwerken. Dit uurwerk werd in de jaren zeventig ontwikkeld door de Zwitserse uurwerkmaker Valjoux (onder welke naam het uurwerk nog vaak wordt aangeduid). Dit bedrijf is opgegaan in ETA, dat het uurwerk verder heeft doorontwikkeld, zodat het aan alle moderne eisen voldoet.

Dit was echter niet genoeg voor Hubert Pellikaan. Om het horloge perfect aan zijn wensen te laten voldoen, modificeert hij alle uurwerken. Zo heeft de Hendrik Lorentz ‘Speed of Sound’ geen datumaanduiding en heeft Hubert er voor gekozen om de weergave heel overzichtelijk te maken door voor twee registers te kiezen in plaats van de gebruikelijke drie. Het uurwerk doet daarmee specifiek wat het moet doen: het nauwkeurig meten van verstreken tijd.

Dit is iets wat je voelt als je de kroon naar positie een uittrekt. Het schijnt dat er aan een oplossing wordt gewerkt. Persoonlijk mis ik de ‘gewone’ secondewijzer. Natuurlijk kan je de chronograaf altijd mee laten lopen, want dat schaadt het mechanisme niet, maar dat is toch anders.

Wel is hij hoe dan ook bijzonder. De secondewijzer is namelijk tot op de micromillimeter nauwkeurig op lengte om elke indicatie in de schaal te kunnen lezen. Het einde van de wijzer is zelfs handmatig een tikje gekromd om de leesbaarheid de verbeteren.

Sportief vs. Gedistingeerd

De Pellikaan Timing ‘Speed of Sound’ Hendrik Lorentz is een droom die voor Hubert uitkomt.

Een droom waarin zeker de Omega Speedmaster Professional voorbijkwam als inspiratie en een droom waarin zijn ultieme horloge tot leven kwam.

Een stuk dat is geboren uit de wens van Pellikaan om een functioneel en stijlvol horloge te dragen én gebruiken tijdens laboratoriumwerk. Daarom zit het horloge boordevol intelligente details zoals ik al beschreef.

Zo is de leesbaarheid goed. Het design functioneel, maar mooi in zijn eenvoud en de bediening gemakkelijk door het robuuste ontwerp en prima pushers en kroon. De secondewijzer is enkel actief wanneer de chronograaf actief is, dat had ik persoonlijk liever anders gezien, maar dat is nu eenmaal ook een persoonlijke keuze.

Daarnaast is het formaat aanzienlijk en dat maakt het horloge voor mij geen dagelijks model, maar je draagt hier toch hoe dan ook iets dat onderscheidend is en dat mag gevierd worden. En divers in te zetten, want met de drie bandkeuzes (croco, leer en NATO), creëer je met elk van de drie een geheel ander horloge. Van sportief tot meer elegant en gedistingeerd.

Pellikaan Speed of Sound chronograph: Hendrik Lorentz Edition

Uurwerk: ETA 7750 – Kast: 45mm staal – Dikte: 15.4mm – Glas: saffier – Gangreserve: 46 uur – Waterbestendigheid: 5 ATM (50 meter) – Band: Keuze uit croco-, leer- en NATO-band – Prijs: €1.500 – €1.700