Als je denkt dat het ophoudt als je je horloge eenmaal hebt gekocht, dan heb je het mis. Want hoe duur of relatief ‘goedkoop’ je mechanische horloge ook is, het verdient je respect. Want, hoe goed en stevig de bouwkwaliteit ook is, het blijft een delicaat object. The Watch Lab is hét adres als je horloge onderhoud nodig heeft.
Voor de leek: net zoals een auto heeft je horloge om de paar jaar onderhoud nodig. Dat kan gaan van reiniging en het smeren van elk radertje en tandwiel tot de controle van het uurwerk en nog tal van andere stappen. Iets om over te laten aan de pro’s. Zelf kun je beter niet verder gaan dan de buitenkant schoonhouden.
The Watch Lab is een gespecialiseerd reparatie atelier, onderdeel van Horloge & Sieraden Center Nederland. HSC is sinds 2011 actief en kan het onderhoud uitvoeren voor bijna elk horlogemerk. Van Zwitserse uurwerken tot aan meer modemerken.
The Watch Lab is gestart als online reparatie atelier in 2020, toen veel winkels noodgedwongen moesten sluiten. Met een team van vakkundige en gecertificeerde horlogemakers. Hoe zorg je ervoor dat je horloge nog vele jaren mee kan? We spraken met Blaise Raboud van The Watch Lab.
Wat is het doel voor jullie met The Watch Lab?
“Wij willen de consument in de gelegenheid stellen om een horloge- of sieradenreparatie online aan te bieden en hiermee in te spelen op de veranderende behoefte en wensen van de consument om te digitaliseren.”
Hoe gemakkelijk is dat proces?
“De klant meldt de reparatie in een paar eenvoudige stappen online aan. Om het vervolgens te versturen of zelfs op te laten halen. Voor die laatste heb je niet eens een verpakking nodig. Wat volgt is een vrijblijvende prijsopgave per e-mail om vervolgens 24/7 online je reparatie in te zien. Zo volg je elke stap van het proces. Ook ontvang je status e-mails. Dat kan zijn dat een onderdeel is besteld, het horloge wordt gecontroleerd et cetera. Ook blijven we altijd bereikbaar voor als er vragen zijn.”
Welke zaken komen jullie het vaakst tegen bij onderhoud of een reparatie?
“Val en/of stootschade met glasbreuk ten gevolge, wijzerplaatpoten die zijn afgebroken, maar ook mist soms de kroon of is de stift afgebroken. Daarnaast uurwerkschade, met bijvoorbeeld vuil in het uurwerk. De verkeerde batterij, een vingerafdruk op het uurwerk of beschadigde uurwerken door ‘prutswerk’. Vaak pakken we ook vochtschade aan, waardoor de wijzerplaat, wijzers en uurwerk zijn aangetast.”
Wat zijn een aantal tips die jullie willen meegeven om het best met mechanische horloges om te gaan?
“Mis nooit een servicebeurt! Het is bekend dat een mechanisch uurwerk iedere drie tot vijf jaar een servicebeurt nodig heeft. Uiteraard kan het uurwerk langer goed lopen, maar gebrek aan olie kan onnodige slijtage veroorzaken. Het vervangen van versleten onderdelen (indien mogelijk!) maakt een late servicebeurt onnodig duurder. Het vertragen van de servicebeurt van je horloge is dus niet voordelig. Zwem daarnaast niet te snel met je horloge. Ook al is je horloge 20ATM (200 meter red.) waterdicht, dan varieert de waterdichtheid sterk met de buitentemperatuur en de kwaliteit van de pakkingen. Geniet je van de zon en ga je vervolgens het water in, dan kan er vocht in de kast ontstaan door een te groot temperatuurverschil en oude pakkingen. Vervang die pakkingen minimaal om het jaar als je echt met je horloge wil zwemen. Ons algemene advies is: je horloge zo min mogelijk met vocht in aanraking laten komen.”
Is er verder nog een absolute afrader?
“DDIY = Don’t do it yourself! We repareren te vaak horloges die kapot zijn gegaan door een eerdere reparatie die niet vakkundig is uitgevoerd. Ook het vervangen van een batterij kan het uurwerk beschadigen als dat niet correct is uitgevoerd. Wij werken uitsluitend met originele onderdelen. Zijn ze niet meer leverbaar, dan bieden we een alternatief. Onze horlogemakers maken de wijzerplaat op en maken de uurwerken schoon. Waarbij het uitgangspunt altijd is om de reparatie eerst met de aanwezige onderdelen uit te voeren.”
Voor meer info: ga naar The Watch Lab