Ambachtelijke Hermès Arceau Cheval d’Orient

Het iconische patroon van een Hermès servies was de basis voor een nieuw Hermès horloge in de Arceau lijn. De Arceau Cheval d’Orient is een kunststukje van de lakspecialisten van het Franse merk. Het schilderen met lak op de Franse wijze is een ambacht dat bijna niet meer uitgeoefend wordt. Er wordt namelijk niet op hout of bamboe geschilderd, maar op een basis van metaal.

chevaldOrient_040827WW00-450De kunstenaar werkt met een fijn penseel als hij de eerste lagen lak opbrengt. De lak is een mix van pigmenten en copalhars en moet daarna drie dagen drogen. Met fijn schuurpapier wordt de harde laag geschuurd en een nieuwe laag wordt opgebracht. Zo worden er in totaal zo’n 30 lagen opgebracht om tot een diepzwarte basis te komen.
Hierop schildert de kunstenaar uiteindelijk de contouren van het patroon, en mengt hij de kleuren voor het verdere schilderwerk. Ook hier wordt laag na laag opgebracht met een droogtijd van 10 dagen. Ten slotte wordt een transparante laklaag aangebracht.

chevaldOrient_040826WW00-450pxElke unieke wijzerplaat wordt dan in een 41 mm. breed witgouden Arceau-horloge gezet, dat wordt aangedreven door een automatisch mechanisch Manufacture Hermès H1837 kaliber met een gangreserve van 50 uur. Er worden slechts 24 van deze unieke stukken gemaakt. De prijs is € 53.000.

Kijk op hermes.com voor meer informatie.