Henri Graves Jr. Supercomplication breekt veilingrecord

De schattingen waren al hoog, voorafgaand aan de veiling bij Sotheby’s op dinsdag 11 november, maar wat de Henri Graves Jr. Supercomplication werkelijk opbracht, tartte elk voorstellingsvermogen. Het horloge, dat wordt beschouwd als het belangrijkste en meest gecompliceerde zakhorloge ooit gemaakt, werd verkocht voor $ 24 miljoen, een veilingrecord. Hiermee brak het ver door de schattingen van $16,8 miljoen, die waren gemaakt naar aanleiding van de eerdere verkoop van het horloge, in 1999. Toen verwisselde het voor $11 miljoen van eigenaar.

The Henry Graves Supercomplication - Mean Time Dial LRDe Important Watches veiling bij Sotheby’s beperkte zich tot vijf bieders die het welhaast mythische horloge en een bijbehorend certificaat van echtheid uit de Patek Philippe-archieven probeerden te bemachtigen. Een in Genève aanwezige koper, die anoniem wenst te blijven, was al na 15 minuten de gelukkige. “De Henri Graves Jr. Supercomplication is meer dan een horloge,” aldus Tim Bourne, Sotheby’s Worldwide Head of Watches, “Het is een rockstar.” Daryn Schnipper, voorzitter van de Sotheby’s Watch Division vulde aan: “Het is een meesterstuk dat de grenzen van horlogerie overstijgt en zich kan scharen tussen de mooiste kunstwerken ter wereld. Geweldig dat deze verkoop plaatsvindt in het jaar dat Patek Philippe, de maker van het zakhorloge, zijn 175e verjaardag viert.”

The Henry Graves Supercomplication -PressHet superhorloge werd in 1925 besteld door Henry Graves Jr., een belangrijker New Yorkse bankier, en in 1932 geleverd door Patek Philippe. De Henry Graves Supercomplication is het product van drie jaar onderzoek en vijf jaar arbeid. Het resultaat is een gouden minute repeater chronograaf die helemaal is opengewerkt en een Westminster chime-klokkenspel heeft. Onder de 24 complicaties bevinden zich een eeuwigdurende kalender, maanfasen, sidereal tijd, gangreserve en indicatoren voor zonsopgang, zonsondergang en de nachtelijke hemel van New York. 56 jaar lang behield dit horloge de titel van meest gecompliceerde horloge ter wereld, en zelfs daarna werd dat record alleen gebroken door horlogemakers die met moderne computergestuurde technieken werkten.

The Henry Graves Supercomplication -sideKijk voor meer informatie over Patek Philippe op www.patek.com en over de Henri Graves Jr. Supercomplication op www.sothebys.com