Horlogemerk Hamilton is in 2011 op het vorig jaar ingeslagen pad verdergegaan: naast fraaie nieuwe modellen, brengt het ook dit jaar iconische horloges uit de rijke geschiedenis terug naar het heden. Net gelanceerd (en nu ook in de winkels) is de Hamilton Pan Europ: een zeer getrouwe heruitgave van de Pan Europ uit 1971 ? een toen bijzonder vooruitstrevende chronograaf, uit een jaar dat voor het van oorsprong Amerikaanse horlogemerk van groot belang bleek.

Vintage horloges zijn op dit moment niet alleen mode; voor een grote groep horlogeverzamelaars is het een ware passie. De doorgewinterde vintage liefhebber zal dan ook enkele verschillen tussen de prachtige heruitgave van de Pan Europe en het origineel uit 1971 gemakkelijk kunnen herkennen. De meest opvallende: de kroon zit aan de rechterkant. Voor menigeen de meest logische plaats voor een kroon, maar de Pan Europ uit 1971 beschikte over het toen revolutionaire kaliber 11: het eerste automatische chronografen uurwerk met microrotor, waarbij de kroon aan de linkerkant van de kast zat. Kaliber 11 was een ontwikkeling van een samenwerkingsverband tussen horloge-grootmachten Hamilton, Breitling, (TAG) Heuer-Leonidas en de machinefabriek Dubois & Dépraz.


Hamilton Pan Europ uit 1971In de nieuwe Pan Europ zit het eveneens automatische en vooruitstrevende kaliber H31, gebaseerd op de Valjoux 7753, maar met een buitengewone gangreserve van 60 uur. De H31 is afkomstig uit de koker van de Swatch Group; een consortium van merken waarbij Hamilton zich nu 40 jaar geleden (in 1971) aansloot. De Swatch Group heette toen nog SSIH, maar het was voor Hamilton een zeer belangrijk moment: door de samenwerking was Hamilton beter in staat de op handen zijnde quartz-piek door te komen. Rede te meer om een mechanisch horloge uit 1971 terug te brengen!


Daarnaast is (en was) de Pan Europe een prachtig horloge. De blauwe wijzerplaat en blauwe bezel-inlay contrasteren bijzonder mooi met de witte indexen van de tachymeter en subwijzerplaten. De tonneau (tonvormige) stalen kast heeft een moderne afmeting van 45 millimeter gekregen en boven de wijzerplaat heeft het horloge nu saffier glas. Een voor kenners laatste duidelijk verschil is het datumvenster: had de versie uit 1971 een rond venster, is dat nu vierkant.


Hamilton Pan Europ uit 2011


De Hamilton Pan Europ maakt deel uit van de ?Modern Times? serie en is vanaf nu verkrijgbaar bij de officiële verkooppunten van Hamilton. Het horloge is gemaakt in een gelimiteerde editie van 1971 stuks en kost ? 1.395,-. Zie voor verkooppunten, meer nieuws en informatie over Hamilton Horloge.info/Hamilton of Hamiltonwatch.com.