De Khaki X-Mach brengt Hamiltons luchtvaart horloges naar een opwindende nieuwe hoogte door de mogelijkheid het Machgetal van een vliegtuig ? de snelheid waarmee het zich door de lucht beweegt, gedeeld door de snelheid van het geluid onder dezelfde atmosferische voorwaarden ? te kunnen berekenen. De nieuwe Khaki X-Mach zal tijdens Baselworld officieel worden gepresenteerd.

Om het Machgetal te kunnen berekenen leest de drager ? en waarschijnlijk (co)piloot ? de drukhoogte (Pressure Altitude, PA) en gekalibreerde luchtsnelheid (Calibrated Air Speed, CAS) van de instrumenten in de cockpit af. Deze getallen kunnen vervolgens op de verschillende schalen in het horloge worden opgezocht en via de kroon aan de linkerkant op één lijn worden gezet. Vervolgens kan op de bezel het corresponderende Machgetal in ISA condities (International Standard Atmosphere) worden afgelezen. Klik voor een vergroting van de Hamilton Khaki X-MachDoor deze mogelijkheid is het horloge getransformeerd in een Machmeter met een duidelijke X-Factor.


Voor dragers die meestal met beide benen op de grond blijven, kan het plezier uit het dynamische en sportieve uiterlijk van de Hamilton Khaki X-Mach worden gehaald. Het op de luchtvaart geïnspireerde uiterlijk van deze hoogwaardige chronograaf komt duidelijk naar voren in de details. Zo zijn de drukkers van de chronograaf vormgegeven in de vorm van de doorsnede van een vleugel, hebben de banden stiksel dat doet denken aan de vliegeniersjasjes van weleer en doen de rode accenten, bijvoorbeeld op de punt van de kleine secondewijzer, denken aan boordinstrumenten in de cockpit. De pijlpuntvormige opening in de bodem van het horloge, dat een blik gunt op het automatische Valjoux 7750 uurwerk, symboliseert snelheid, een voor de luchtvaart onontbeerlijke eigenschap.


de achterkant met zicht op het uurwerkAlle variaties van de Hamilton Khaki X-Mach hebben een effen zwarte wijzerplaat met makkelijk afleesbare zilverkleurige indexen en subwijzerplaat randen. Er is keuze uit een zwarte of zilverkleurige kast met subtiele witte of zwarte nummering rond de bezel om het het uiterlijk van een hoogtemeter te geven. De datumweergave bij 9 uur heeft een omlijsting die lijkt op de wig die onder de band van een vliegtuig geplaatst wordt als het stilstaat op de landingsbaan. Het oppervlak ervan is gedecoreerd met een elegant ?Clous de Paris? patroon. Qua band kan gekozen worden uit een bruine lederen band, een zwart lederen band met carbonfiber, een rubberen of stalen band. Voor welke versie men ook kiest, de Khaki X-Mach is klaar om te landen. Om het even of dat op een landingsbaan, of om de pols van de nieuwe eigenaar is.


zijaanzicht van de Khaki X-MAch


De Hamilton Khaki X-Mach zal vanaf juni 2009 te koop zijn voor een prijs die rond de ? 1.245,- euro zal liggen.