Update: Grönefeld 1941 Remontoire winnaar Grand Prix d’Horlogerie de Genève

Bart en Tim Grönefeld mochten op 10 november de prestigieuze Grand Prix d’Horlogerie de Genève award in ontvangstnemen voor ‘Beste Herenhorloge 2016’.

Een internationale 25-koppige jury heeft de Grönefeld 1941 Remontoir verkozen tot beste uit de categorie. De GPHG wordt beschouwd als de ‘Oscars van Horlogerie’ en werd gehouden in het Théâtre du Léman in Genève. Meer dan 1.500 gasten woonden het gala bij.

Het prijswinnende horloge werd tijdens Baselworld 2016 voor het eerst gepresenteerd. In augustus schreef Horloge.info over de nominatie van de  Grönefeld 1941 Remontoir.

bart-en-tim-gronefeld

 

Bericht van 31 augustus:
De internationale jury van de ‘Grand Prix d’Horlogerie de Genève’ heeft binnen de twaalf categorieën van het event bevat de Grönefeld 1941 Remontoire geselecteerd als een van de zes kanshebbers op een nr 1 positie binnen de categorie herenhorloges.

Als onderdeel is het remontoir een horlogecomplicatie en staat ook wel bekend als ‘constant kracht mechanisme’. Het is een van de meest complexe, en daarmee een vrij zeldzaam, horlogemechanismen. De Grönefeld 1941 Remontoir beschikt over een acht-seconden kracht mechanisme, waardoor de kracht op het balanswiel niet afnemen en de kracht nooit fluctueert. Het resultaat is dat de amplitude (de afstand van het midden tot aan de grootste uitslag) en de snelheid in een zeer stabiele samenhang blijven functioneren, wat een zeer hoge precisie geeft.

De genomineerde Grönefeld 1941 Remontoire  heeft een 39,mm kast in rood of wit goud en een ingetogen hoogte van 10,5 mm. Het uiterlijk is bijzonder elegant en tegelijkertijd mannelijk mede door de prachtige lederen band. De wijzerplaat met satijn-korrelig oppervlak heeft een subtiele bewerkt met gepolijste ringen en randen. De drie-laags wijzerplaat in plaats van de gebruikelijke twee, zorgt voor diepte een solide vereniging met het uurwerk eronder. Grönefeld 1941 Remontoire De verlengde Lancette uren- en minuten wijzers zijn uitgevoerd in geblauwde staal. De uren worden aangeduid met facet geslepen indexen die taps toelopen en zo naar het hart van het horloge wijzen. Op 6 uur worden de kleine seconde weergegeven. Ook in dit venster wordt gespeeld met het diepte-effect dankzij de tripple wijzerplaat die diverse structuren hebben meegekregen. Op 9 uur is het mechanisme gepositioneerd die de kracht van remontoir reguleert. Deze draait om de acht seconden, een frequentie die de drager zal ervaren als een aangenaam ritme.

Prachtig detail om te benoemen aan Nederlandse horlogeliefhebber; de roestvrij stalen bruggen van het uurwerk hebben een Nederlands tintje. Ze zijn geïnspireerd op de Hollandse klokgevels, een verwijzing naar de roots van  de ‘Grönenfeld broers’  Bart en Tim. De randen van de bruggen zijn handmatig afgeschuinde wat zorgt voor glans, wat een mooi contrast vormt met het micro-gestraalde oppervlak van de bruggen.
Gronefeld 1941_remontoire_back_lrVan meet af aan heeft Grönefeld met de 1941 Remontoire de meest kritische horlogeverzamelaars op het netvlies gehad, waarbij de tijdrovende werkzaamheden die bij de productie komen de oplage beperken tot 188 stuks per uitvoering. Wellicht te weinig voor een prijswinnaar? Of het horloge daadwerkelijk een plaats op het erepodium behaalt wordt 10 november tijdens de prijsuitreiking in het Théâtre du Léman in Genève duidelijk.

Grönefeld 1941 Remontoire in roodgoud € 49.500
Grönefeld 1941 Remontoire in witgoud  € 50.850

Meer Informatie: Grönefeld.com