Toen Grand Seiko het Caliber 9S in 1998 introduceerde, luidde het een nieuw tijdperk in bij het Japanse merk. Ze vieren nu het 25-jarig bestaan van de 9S met twee speciale edities, een chique en een sportieve.

Wat er bijzonder is aan Caliber 9S? Even wat duiding. Het uurwerk is in veel opzichten van belang. Al was het maar als een herinnering voor de gemiddelde liefhebber dat Seiko in de jaren zestig meer deed dan alleen de quartztechnologie wereldwijd introduceren.

Het is ook een bewijs, voor het geval we het nog nodig hadden, dat de opsplitsing van Grand Seiko in een op zichzelf staand merk in 2017 meer was dan alleen een bedrijfsreorganisatie of een nieuw logo.

Tentagraph

Wat er achter het merk staat is een collectie aan hoogwaardige uurwerken, foutloze afwerkingen en archieven met gewicht waaruit men inspiratie haalt voor nieuwe modellen. Grand Seiko was al sinds 1960 een luxe collectie binnen de Seiko-paraplu.

Het automatische uurwerk Caliber 9S werd vanaf nul ontwikkeld en hielp bij het definiëren van de identiteit en normen van het merk bij zijn debuut in 1998, waardoor een platform ontstond waarop meer innovaties konden plaatsvinden. Vanuit dit uurwerk werd weer verder gefilosofeerd en gebouwd met nieuwe varianten en complicaties. Wat uiteindelijk zorgde voor de allereerste chronograaf – de Tentagraph – van de Japanse horlogemaker en zijn innovatieve Dual-Impulse-echappement. Ook verschillende GMT’s voegde zich hierbij, net zoals verschillende hoogfrequente uurwerken.

Berg Iwate

Om 25 jaar Caliber 9S horlogemakerij te vieren, brengt Grand Seiko twee nieuwe GMT’s uit in zijn Sport- en Elegance-collecties. Elk geïnspireerd door de lucht boven de berg Iwate in de prefectuur Iwate, waar alle mechanische Grand Seiko-horloges met de hand worden geassembleerd.

Als eerste is er de SBGJ275, een sportieve GMT-duiker (€8.600) met een prachtige lichtblauwe wijzerplaat, een eerbetoon aan de wolkenlucht boven de top van de berg Iwate. De roestvrijstalen kast van 44.2mm heeft een waterbestendigheid van 200 meter en herbergt een 9S86 high-beat GMT-uurwerk dat zichtbaar is door de transparante achterzijde, samen met het titanium oscillerende gewicht dat blauw is gekleurd. De 24-uurs GMT-ring wordt gecombineerd met de 24-uurs cijferring rond de wijzerplaat om drie afzonderlijke tijdzones bij te houden.

Hoogfrequente uurwerken hebben een hoger tikgetal dan standaard uurwerken – 36.000 trillingen per uur vergeleken met een meer reguliere 28.000 – en dat resulteert in een grotere nauwkeurigheid. Omdat de hoge frequentie extra slijtage aan de componenten kan veroorzaken, moet het worden gebouwd met nauwkeurigere toleranties. Belangrijke componenten worden vervaardigd met toleranties van een duizendste van een millimeter en met duurzamere materialen; dus het is een uurwerk dat is geoptimaliseerd voor prestaties.

Op Chique

Meer in de stemming voor een dress watch, dan is er de SBGM253, onderdeel van de Elegance Collection. Ook met een GMT-uurwerk, dit keer in de vorm van het kaliber 9S66. Deze verhoogt de gangreserve tot 72 uur, tegenover 55 uur bij de 9S86. Hier is het titanium oscillerende gewicht lichtblauw gekleurd. De stalen kast van 39.5mm is in staat een tweede tijdzone te volgen met een 24-uurs binnenwijzerplaat, met een dunnere rand en is tot 30 meter waterbestendig.

In tegenstelling tot zijn landgenoot is de wijzerplaat niet voorzien van lichtgevend materiaal, noch is er sprake van een bewolkt patroon. Hiervoor krijgen we een clean en aantrekkelijk gezonnestraald patroon in lichtblauw. Beide modellen hebben roestvrijstalen armbanden en datumvensters. De SBGJ275 is beperkt tot 2.000 stuks, de SBGM253 is beperkt tot slechts 1.700 stuks.