Omega heeft sterke banden met NASA sinds 1965, dat mag bekend zijn. De samenwerking startte toen het merk werd gekozen als het officiële horloge van het ruimtevaartprogramma. Nu komt daar een nieuwe versie bij van het Dark Side of the Moon-model.

Sinds ’65 – in het bijzonder met de Speedmaster – heeft het Zwitserse merk honderden astronauten begeleid in hun ruimtevaartactiviteiten, waaronder de Apollo 11-missie in 1969.

Daar werd de ‘Speedy’ het eerste horloge op de maan. Hoeveel erkenning deze reis ook heeft gekregen, en met goede reden, vergeten veel mensen de zeer belangrijke Apollo 8-missie van een jaar eerder. Toen astronauten James Lovell Jr., Frank Borman II en William Anders de eerste mannen in de geschiedenis werden die de maan bereikten (en dus de ‘donkere kant’ ervan zagen), en tien rotaties maakten voordat ze thuiskwamen.

Apollo 8

Vandaag heeft Omega het model bijgewerkt dat de beroemde reis herdenkt, slechts vijf jaar na zijn debuut. Een nieuwe versie dus van het model dat in 2018 werd gelanceerd om de 50e verjaardag van de Apollo 8-missie in 1968 te vieren. En hoewel beide horloges een reeks kenmerken gemeen hebben, is deze nieuwe geëvolueerd met enkele bijzonderheden die wat aandacht verdienen.

Wat vooral opvalt aan de nieuwe ‘Dark Side of the Moon’ is de wijzerplaat die aansluit bij het thema: deze toont het oppervlak van de maan aan de kant die vanaf de aarde gezien wordt. Wanneer je het horloge omdraait, zie je het uurwerk door de achterzijde, waardoor ook de donkere kant van de maan zichtbaar is.

De bijgewerkte versie heeft ook nog steeds de gele accenten (die je ook terugziet in de geperforeerde band) en de keramische kast van 44,25mm, maar is ditmaal 0,8mm dunner en heeft een nieuw uurwerk in de vorm van kaliber 3869. De kast, de gepolijste randen en de achterkant van de kast zijn door Omega vervaardigd uit afzonderlijke stukken zwart keramiek, terwijl de lunette is afgewerkt met helder wit ‘Grand Feu’-email.

‘We’ll see you on the other side’

Voor het eerst is dit uurwerk ook METAS-gecertificeerd. Bijzonder detail is de wijzer op de kleine seconde in de vorm van NASA’s iconische Saturn V-raket. Gemaakt van een stuk titanium. Het Calibre 3869 is overigens een geskeletteerde versie van het Calibre 3861, waarop het oppervlak van de maan wordt weergegeven.

Op de achterzijde van de kast zijn diverse gravures te zien, waaronder de slogan ‘We’ll see you on the other side‘, de laatste woorden die piloot Jim Lovell tegen Ground Control zei, kort voordat de Apollo 8 achter de maan verdween zonder radiocontact.

Een andere aanpassing is, helaas, de prijs. Waar de vorige ‘Apollo 8’ nog rond de €9.000 zat, is deze update geprijsd op €15.800.