Tijdens Baselworld 2010 lanceerde Glycine niet alleen nieuwe horlogemodellen, het merk presenteerde ook het eerste boek over de geschiedenis van de emblematische Glycine Airman serie. In ?Glycine Airman - a 24 hour timeline of flight? wordt de lezer op vermakelijke wijze meegenomen in de wereld van de koning aller 24-uurs horloges. Het boek werd op eigen initiatief geschreven door de Nederlander André Stikkers ? in het dagelijks leven winkelmanager van een bekende boekhandelketen en in zijn vrije uren freelance auteur.

?Glycine Airman – a 24 hour timeline of flight? vertelt de oorsprong en ontwikkeling van de complete serie, staat stil bij de verschillende indrukwekkende technische details van de modellen en wordt gesierd door vele fraaie foto?s. In het onderstaande artikel (geschreven door André Stikkers) vindt u een uittreksel van het boek, dat voor ? 25,- te bestellen is.


De firma La Glycine is in 1914 opgericht door E. Meylan. Gedurende de jaren twintig specialiseert het zich in kleine uurwerkjes, die in zeer exclusieve dameshorloges werden verwerkt. Deze verfijnde horloges van zilver en diamantjes passen goed bij de merknaam La Glycine, wat blauwe regen betekent. Gaandeweg verandert het karakter van het bedrijf. De ?La? vervalt en Glycine wordt rond 1960 onder leiding van de nieuwe eigenaar Charles Hertig sr. samengevoegd met Altus tot Glycine Altus.


een van de eerste Glycine Airman horlogesCharles Hertig sr. had in 1953 Glycine overgenomen van Meylan. Hertig richt zich meteen op de pilotenmarkt en introduceert als een van de eersten een horloge dat twee tijdzones kan weergeven; het nu wereldberoemde Airman model. De tijdsaanduiding van dit horloge is 24-uurs. De kleine wijzer (ofwel urenwijzer) op een 24 uur horloge gaat slechts een maal per etmaal rond, in plaats van de traditionele twee maal. Door middel van de draaibare buitenring is het vervolgens mogelijk een tweede tijdzone in te stellen.
De burgerluchtvaart, die na de Tweede Wereldoorlog in een stroomversnelling terecht was gekomen, schakelde langzamerhand over op GMT als standaardtijd gedurende de vlucht. Piloten kregen dankzij de Airman de mogelijkheid om GMT en de lokale tijd in te stellen. Door het gebruik van een 24-uurs horloge kreeg de piloot een duidelijker inzicht in het tijdsverschil tussen de beide tijdzones. De Glycine Airman kan met recht het eerste bruikbare pilotenhorloge genoemd worden dat tegen een betaalbare prijs op de markt kwam.


Gaandeweg krijgt het merk het karakter dat heden ten dagen aan Glycine toegedicht wordt. Niet de lieflijke bloem uit de beginperiode, maar een plant die overal stand houdt en ook onder moeilijke omstandigheden altijd weer tot bloei komt. Dit is makkelijk te illustreren aan de hand van de vijf generaties Airman horloges die we heden ten dagen kennen:


Airman uit de eerste generatieDe eerste generatie is geproduceerd vanaf 1953 tot 1978. We spreken hier van het eerste model ofwel ?old Airman?. De zwarte Airman met de karakteristieke pijlpunt op de kleine uurwijzer is het meest sprekende voorbeeld. Deze eerste generatie omvat 18 verschillende modellen. In sommige gevallen zijn de verschillen nauwelijks waar te nemen, maar in andere gevallen is het model verassend anders. En tot op de dag van vandaag worden er nieuwe variaties ontdekt. Het horloge is gedurende deze perioden erg populair onder USAF personeel en wordt daarom ook veel gedragen tijdens de Vietnam oorlog. Doordat men in een oogopslag twee tijdzones kon raadplegen droegen ook de soldaten dit horloge. Het was de manier om met het thuisfront in contact te blijven.


De tweede generatie was in productie van 1967 tot 1978. Het is een tijd van vernieuwing in techniek en design. Vele populaire horlogemodellen, zagen toen het licht. Airman SST met AM/PM kleuren wijzerplaatDe Airman SST is er daar een van. Dit model was sterk gericht op de Amerikaanse markt, waar de Airman destijds immens populair was. Duidelijk herkenbaar is de AM PM verdeling op de 24-uurs wijzerplaat. Veelal gebruikt in Engelstalige landen en niet erg populair in niet Engelstalige gebieden.


De derde generatie is de kwarts gestuurde Airman 3 van 1978-1988. Het is de tijd waarin de zoon van Charles Hertig aan het roer van Glycine staat. Een tijd waarin de mechanische horloge industrie onder zware druk komt te staan. Menig horlogefabrikant gaat failliet en een bijna complete industrie komt letterlijk op straat te staan. Glycine houdt het hoofd nog net boven water maar Charles Hertig jr. verkoopt zijn bedrijf in 1984 uiteindelijk aan Hans Brechbühler, die het merk daarmee waarschijnlijk van de ondergang redt en de Glycine erfenis veilig stelt.


Airman World Time WatchDe vierde generatie wordt op verzoek van de Japanse markt geproduceerd in 1990. In tegenstelling tot alle andere Airman modellen heeft deze een draaibare buitenring met wereldsteden. ?Airman World Time Watch? is dan ook de naam. Hans Brechbühler?s  eigen bedrijf Belinda was gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van horloges op bestelling; het zogenaamde ?private labeling?. Tijdens de jaren tachtig is Glycine vrij bekend in Nederland met zijn diverse hoogwaardige kwarts modellen. Eén van deze modellen is zelfs vernoemd naar ons oude traditionele vrachtzeilschip de Tjalk. De Glycine Airman World Time Watch is nog steeds te koop onder de naam Glycine Airman Quartz.


De vijfde generatie komt voort uit de samenwerking tussen Hans en zijn dochter Katherina, die in 1992 toetrad tot het bedrijf. Katherina richtte zich al vrij snel op het mechanische horloge en introduceerde in 1Airman 2000995 met succes een nieuwe lijn voor Glyine, genaamd ?Glycine Mechanik?. Dit kleine succesje was voldoende om de volgende grote stap te zetten. In 1998 introduceerde Glycine de Airman 2000. Eerst nog voorzichtig als een GMT horloge met 2 wijzers, maar al snel volgt op verzoek van de consument de 24-uur versie met slechts een 24-uur wijzer. Na 2000 raak de populariteit van het mechanische horloge in een stroomversnelling en Glycine plukt daar dankzij het pionierswerk de vruchten van, het ene na het andere Airman model kan op de markt gebracht worden. Een zeer opvallende verschijning is de trendsettende Airman 7 die maar liefst een diameter van 53 mm heeft. Vandaag is het (haast) een normale maat, maar in 2002 was dit grensverleggend. Het is daarnaast een van de eerste horloges met drie uurwerken in een horloge.


In 2010 heeft inmiddels al weer het 19e verschillende Airman model het licht gezien (zie artikel over de Airman Base 22)en het einde is nog niet in zicht. Het 132 pagina?s dikke Engelstalige boek van André Stikkers bestrijkt de hele geschiedenis van de Glycine Airman ? van 1953 tot nu. Glycine Airman Base 22 GA-VersionIn het boek is naast de geschiedenis een overzicht te vinden van alle generaties Airman horloges, met zeer gedetailleerde informatie per model. Het boek is een must-have voor elke Glycine Airman fan en liefhebber van pilotenhorloges, maar is ook zeer interessant voor liefhebbers van horloges in het algemeen. ?Glycine Airman – a 24 hour timeline of flight? kost ? 25,- (exclusief verzendkosten) en is te bestellen via de importeur van Glycine: Friederichs.


Horloge.info gaf twee exemplaren van het boek weg. De termijn om deel te nemen aan de verloting liep op 17 mei af.


Dit artikel is tot stand gekomen dankzij André Stikkers (die ook twee informatieve websites over 24-uurs horloges en de Airman in het bijzonder heeft: www.24hourwatch.info en www.glycineairman.info) en Glycine importeur Friederichs. De foto?s van de Airman horloges (op de foto van de Base 22 na) zijn gemaakt door Eddie Boschma.