Tijdens de aankomende juwelen- en horlogebeurs Baselworld (26 maart t/m 2 april in Basel) zal Glashütte Original haar nieuws voor 2009 presenteren. Horloge.info publiceert nu alvast de drie nieuwe modellen: Senator Meissen Tourbillon, Senator Navigator met eeuwigdurende kalender en de Lady Serenade Chronograph.

Om te beginnen met de Glashütte Original Senator Meissen Tourbillon, het jongste resultaat van de langlopende samenwerking tussen porseleinmaker Meissen en Glashütte Original. Twee wereldberoemde uitvindingen uit de Duitse deelstaat Saksen vinden elkaar in dit klassiek elegante meesterwerk: Meissen porselein en de vliegende tourbillon.


Alfred HelwigDe vliegende tourbillon is een uitvinding uit 1920 van Alfred Helwig, die als leraar aan de Duitse Horlogemakersschool in Glashütte werkte. De balans, het anker en ankerrad zijn hierbij in een eenzijdig gelagerde kooi ondergebracht die eens per minuut 360° draait, waardoor de gangafwijking veroorzaakt door de zwaartekracht zou moeten worden opgeheven. De kleine secondeaanduiding is aan de kooi bevestigd, waaromheen een gepolijst gouden secondeschaal is aangebracht ter verduidelijking van het aflezen van de seconden.


klik op de foto voor een vergroting van de Senator Meissen TourbillonHet horloge geeft de tijd aan met traditionele geblauwde uren- en minutenwijzers, die zich boven de zeer dunne witte wijzerplaat van Meissen porselein bewegen. De Romeinse cijfers zijn ? net als het logo van Glashütte Original en de beroemde gekruiste zwaarden van Meissen ? met de hand op de wijzerplaat aangebracht door de meesterschilders van Meissen. Het beschilderen van één wijzerplaat vergt 8 uur.
Een uitdaging, die dankzij de bijzondere materiaalkennis bij Meissen tot een goed einde werd gebracht, was het uitsnijden van de cirkel bij 6 uur (waardoor de vliegende tourbillon kan worden bekeken) uit een wijzerplaat die 0,8 mm dun is.
 
De Senator Meissen Tourbillon is voorzien van het prachtig afgewerkte automatische manufactuur kaliber 94-11 uurwerk met een gangreserve van 48 uur, dat kan worden bewonderd door de antireflectieve saffierglazen zichtbodem in de 40 mm brede roségouden kast.


Senator Navigator met eeuwigdurende kalender De Senator Navigator met eeuwigdurende kalender is een nieuw model uit de succesvolle serie pilotenhorloges. De 44 mm grote hoogvlieger met robuuste stalen kast presenteert zich in eerste instantie als typische ?Fliegeruhr?: een traditionele matzwarte wijzerplaat met grote Arabische cijfers en strepen voor de minuten- en secondeaanduiding, met daarboven geblauwde uren- en minutenwijzers.


Duidelijk afwijkend voor een pilotenhorloge zijn echter de functies van de eeuwigdurende kalender. De schijven van de dag, maand en de voor Glashütte Original typische panoramadatum zijn ? uit praktische en esthetische gronden ? zwart met een witte opdruk.

Senator Navigator in het donkerOok ?s nachts is de afleesbaarheid optimaal doordat er Superluminova op de indexeringen en de wijzers is aangebracht. Om het sportief-dynamische karakter van het horloge eer aan te doen heeft men bij Glashütte Original besloten de aanduiding van de schrikkeljaren via een wijzer te doen, welk onder de 12 uur positie terug te vinden is. Als de wijzer op de rode ?L? staat is het een schrikkeljaar.


Buiten een goede afleesbaarheid, is het voor een pilotenhorloge onontbeerlijk een zeer precieze gang te hebben. Hiervoor zorgt het automatische manufactuur uurwerk kaliber 100-07 in de Senator Navigator. Het uurwerk met een gangreserve van 55 uur is voorzien van een nul-stel mechanisme, waardoor het horloge eenvoudig te synchroniseren is met de exacte tijd ? of een ander horloge. Anders als bij ander nul-stel mechanismen, is de secondewijzer niet gekoppeld aan de opwindas. Hierdoor loopt de balans bij het uitrekken van de kroon gewoon verder, wat de belasting van het materiaal reduceert. Het nul-stel mechanisme van de Senator Navigator met eeuwigdurende kalender wordt bediend door een corrector die in de kast bij 8 uur is aangebracht.


de Lady Serenade ChronographDe Lady Serenade Chronograph is een uitbreiding van de Lady Serenade collectie die Glashütte Original in 2007 presenteerde. Het horloge heeft een uiterst luxueuze touch meegekregen, door de met 54 briljant geslepen diamanten (circa 1,17 karaat) ingelegde lunet op de 38 mm brede gepolijst stalen kast.


De in zonnemotief geslepen wijzerplaat geeft decente lichtreflecties af, die door de diamanten worden versterkt. Gepolijste Romeinse cijfers markeren de posities van 12 en 6 uur, terwijl de rest van de uren door staafvormige indexen worden aangegeven. De kleine wijzerplaten van de minutenteller op 9 uur en de kleine seconden op 3 uur worden omlijst door een zilveren draadje op de wijzerplaat naar voren gebracht. De kroon is bewust speels en voorzien van een diamant en steekt af tegen de eenvoudige drukkers van de chronograaf.


de gepatenteerde band van de Lady Serenade ChronographDe goed aan de kast passende stalen band is gemaakt uit gepatenteerde platen die zorgen voor een aangenaam draaggevoel aan de pols. De gesatineerd en gepolijste elementen nemen qua vorm de vrouwelijke rondingen van de kast over en laten de sportieve tijdmeter er als een vervolmaakte eenheid uitzien.


De krasvaste saffierglazen bodem gunt een blik op het uurwerk van de extravagante chronograaf. Het mechanische manufactuur uurwerk, kaliber 39-34 met een gangreserve van 40 uur, zorgt voor een precieze tijdsaanduiding. Het uurwerk is voorzien van alle kenmerken van een traditioneel uurwerk uit Glashütte, zoals zwanenhalsregulering, driekwart platine, Glashütter decoratie en dubbele zonnedecoratie, waardoor zich eens temeer de competentie van de horlogemakers van Glashütte Original laat zien.


Foto?s: Glashütte Original