Het is geen horloge, en het was ook nooit bedoeld een horloge te zijn. ?Het? is een complexe machine die geïnspireerd is op de sexy silhouetten en rauwe spierkracht van verschillende merken uit de high-end markt van supercars. Tenminste, dat zegt men bij Azimuth.

Azimuth heeft zich bij het ontwerpen van de nieuwe Azimuth ?Twin Barrel Tourbillon? (TBT) in ieder geval duidelijk laten inspireren door de meest brute superauto?s. Met de TBT heeft Azimuth een waardige nieuwkomer in haar SP-1 Mechanique lijn, een lijn die in 2007 ontstond met de introductie van de SP-1 Spaceship. De horloges (laten we ze toch maar zo noemen) uit deze lijn zijn het resultaat van de vrijheid die Azimuth haar ontwerpafdeling geeft. De ontwerpers staat het vrij te dromen, en vertalen deze dromen vervolgens in de meest bizarre ontwerpen. Het is vervolgens aan de technische afdeling te proberen deze dromen te verwezenlijken. En dat is gelukt.


het ontwerp van de voor- en achterkant van de Azimuth TBTDe kast 45 mm brede van het horloge is een ode aan de grote liefde van de oprichter van Azimuth voor snelle auto?s en hogere tijdmeetkunde. Het is vormgegeven uit een massief blok ultralicht titanium, net als het koetswerk van super snelle raceauto?s, en is verfraaid met carbonfiber platen in de inhammen aan de zijden en de achterkant. De koepelvormige cockpit van de TBT is voorzien van een gebolde saffierglazen ?ruit?, iets wat extreem moeilijk te maken is maar de esthetiek van de kast een extra dimensie geeft.


Op de 6 uur positie bevindt zich het massieve tourbillon mechanisme met KIF schokabsorbering, die dienst doet als schokbreker voor de balans en de kooi waarin de tourbillon is opgehangen. De toepassing van de tourbillon zou zorgen voor het opheffen van de invloeden die de zwaartekracht heeft op de gang van het uurwerk en het daardoor nog preciezer maken. Om slijtage van de onderdelen van het uurwerk te minimaliseren heeft Azimuth ook elk in elkaar grijpend en bewegend deeltje van titanium gemaakt. De schijven, waarvan men de tijd kan aflezen, draaien constant rond en zijn om frictie te verminderen kogel gelagerd.


zijaanzicht via de ontwerptekeningDe tijd aflezen behoeft misschien enige uitleg. Op de twee schijven aan weerskanten van de centraal geplaatste arm, staan aan de ene kant de even, en aan de andere kant de oneven uren aangegeven door cijfers met daaronder een rood pijltje. Het cijfer dat zich aan de buitenkant van de schijf bevindt op het moment dat deze langs de halfronde minutenschaal op de onderste helft van het horloge loopt, geeft het uur aan, het rode pijltje wijst op de minutenschaal de minuten aan.


Als afwerking en refererend aan mooi afgewerkte binnenkanten van duurdere raceauto?s, is de TBT voorzien van een geweven fiber-lederen band met contrasterend stiksel. Het horloge, dat tijdens de aankomende Baselworld beurs officieel zal worden gepresenteerd, zal vanaf juni 2009 tot en met eind 2010 in een oplage van 25 stuks worden uitgeleverd.


Meer informatie over dit (en andere) Azimuth horloge is in te winnen via Davisimmo, de importeur van Azimuth voor Nederland en België.