Tijdens de laatste editie van Baselworld, de grootste horlogebeurs ter wereld gehouden van 18 t/m 25 maart 2010, was Ressence één van de meest opvallende exposanten. Dat terwijl de vitrine van de geestelijk vader, de Belg Benoît Mintiens, één van de kleinste presentaties op de 160.000 m2 beursvloer was. Horloge.info was benieuwd hoe het met de ontwikkeling van het horloge met draaiende wijzerplaat stond, sinds er op Baselworld alleen een prototype van was, en stelde Mintiens enkele vragen.

Het horloge van Mintiens valt op door de wijze van tijdsaanduiding. Hoewel de manier totaal nieuw is, is het aflezen ervan heel natuurlijk. Het grote centrum van de wijzerplaat bestaat uit een plaat die de minuten aangeeft. Binnen die plaat bevinden zich subwijzerplaten die meedraaien met de minutenwijzer en tegelijk zelf ook weer draaien om de uren, seconden en dag en nachtaanduiding te verzorgen. Dit alles wordt van kracht voorzien door een voor Mintiens gemodificeerd automatisch Zwitsers uurwerk.


Horloge.info: Waar komt Ressence vandaan?
Benoît MintiensMintiens: De genen van het project dateren wellicht uit de 18e of de 19e eeuw, als achterkleinzoon van een naar Nederland geëmigreerde hugenoten familie die van vader op zoon horlogemakers waren. De fakkel is tijdens de tweede wereldoorlog gedoofd. Mijn overgrootvader heeft tal van werken gepubliceerd over en voor horlogemakers.


Ressence is een Antwerps merk. Een goede vriend, actief in de diamant sector, vroeg me tijdens de wilde bling-bling jaren een mannen-horloge te ontwerpen vol diamanten… Niet echt mijn ding… Ik heb het project vanuit de refractie-eigenschappen van diamant benaderd. Na een jaar zwoegen, zag ik een TAG Heuer model met exact hetzelfde concept… Ondertussen was mijn diamantair vriend vertrokken naar Hong Kong en ik was gebeten door het virus.


Horloge.info: Hoe bent  u op het idee gekomen?
Mintiens: Ik kon me niet goed voorstellen waarom er zulke uniformiteit was in deze sector. Een 30 jaar oud model met een groene in plaats van een oranje rand is dé happening en wordt zonder blozen voorgesteld als een revolutie. Iedere beurs bracht een nieuwe lading nutteloze complicaties. Wie gelooft dat nog?


Op een mooie zondag ben ik op zoek gegaan naar een horloge dat ik zeer graag zelf zou dragen. Als industrieel ontwerpen ben ik op zoek gegaan naar mechanische manieren om de analoge tijd op een originele manier weer te geven. Eén regel: de tijd moest nog steeds instinctief leesbaar blijven. Je hoeft geen fighterjet piloot te zijn of een retour naar de maan gedaan te hebben om het uur te kunnen lezen. Uiteindelijk stond er een concept dat ik op dat moment de moeite waard vond.


Ressence ZeroSeries met zwarte wijzerplaatHorloge.info: Hoe is het project van een idee op Baselworld terechtgekomen?
Mintiens: Een ideetje hebben is leuk. Gezien de tijdsaanduiding tandwieloverbrengingen vereiste, ben ik naar een horlogeonderdelen winkel gestapt en heb de verkoper gevraagd naar ‘wat’ tandwielen voor een horloge. De repliek van de smalende verkoper was: voor welk kaliber mijnheer? Tot op dat moment associeerde ik dat woord met de loopdiameter van een geweer… “mag ik eens kijken wat u hebt?”. Hoe begin je daar aan… In Basel lachten ze me letterlijk weg; ik ben ook in Hong Kong geweest om te zoeken naar mechanisme bouwers maar Chinezen blijven wijselijk af van radertjes.


Heb dan maar zelf het mechanisme getekend. Na veel bellen ben ik bij een protobouwer beland die een offerte had gemaakt voor het mechanische deel: volgens mij kun je er een nieuwe Porsche van kopen. Heb uiteindelijk een partner in Nederland gevonden en een firma in Brugge die via lasertechnologie de tanden kon snijden.


Ondertussen was ik in contact met Daniel van Riet. Een meester horlogemaker in Waterloo. Hij heeft me de basis knepen geleerd. Denken in 0,01 mm. Ik moest voorzichtig zijn aan wie ik het ontwerp liet zien in de sector want ik wilde zo ver mogelijk staan voor ik een patent indiende. Heb toen de productie gestart van 3 werkende prototypes die ik in maart gepresenteerd heb in Basel.


Ressence ZeroSeries met beige wijzerplaatHorloge.info: En nu?
Mintiens: Volgend op Baselworld heb ik een zeer ingrijpende re-engineering gedaan van het hele systeem. De module is nu volgens de principes van een kaliber gebouwd. Heb eveneens beroep gedaan op Zwitserse mouvement ontwikkelaars om zeker te zijn. De meeste onderdelen worden nu ook in Zwitserland gemaakt. De tandwielen worden moleculair opgebouwd zoals micro-chips door middel van silicium wafers. Ik koop de tikkende hartjes rechtstreeks bij de Zwitserse fabrikant en ze worden vanuit de fabriek gemodificeerd. De beurs heeft heel wat deuren geopend… Laten we hopen die van de winkels zullen volgen…


Momenteel is de productie bezig van een eerste reeks van 50 horloges (de ZeroSeries). Daniel van Riet start de assemblage en test-fase deze maand en hoopt ze te kunnen presenteren begin oktober. Spannend…





De Ressence ZeroSeries horloges komen in verschillende kastmatertialen en wijzerplaatkleuren op de markt en gaan tussen de ? 9.900,- en ? 11.500,- kosten. Neem voor meer informatie contact op met Benoît Mintiens via www.ressence.be.


Tekst © Horloge.info