Als eerbetoon aan een artistiek ambacht waardoor het dorp Fleurier sinds de 18e eeuw wereldfaam verwierf, markeert Chopard haar 150ste verjaardag met de presentatie van de L.U.C Tourbillon Esprit de Fleurier, een witgouden horloge uitgegeven in een beperkte oplage van 15 stuks. In het horloge huist het L.U.C kaliber 4TT3NGM uurwerk, door het COSC chronometer-gecertificeerd, en er is een ereplaats gereserveerd voor ?fleurisanne?, een traditionele en haast uitgestorven vorm van lokale expertise.

De L.U.C Tourbillon Esprit de Fleurier is een combinatie van horlogetechnische expertise en een demonstratie van een vak dat door de jaren heen bijna was verdwenen. Door de brede opening in de gesatineerde wijzerplaat, is het buitengewone L.U.C kaliber 4TT3NGM uurwerk te zien, een met de hand op te winden chronometer gecertificeerd uurwerk met ? dankzij de 4 (!) veertonnen ? een gangreserve van 8 dagen. Naast de tourbillon, geeft het horloge uren, minuten, kleine seconden (op 6 uur) en de gangreserve (op 2 uur) weer. De rechthoekige vorm van de tourbillonbrug die ook terugkomt in de kroon, is een symbolisch aandenken aan het historische teken dat op de werkplaats van Louis-Ulysse Chopard terug te vinden was. De 18 karaat gouden bruggen en platine zijn verfraaid door de geheel met de hand aangebrachte fleurisanne gravures, die elk van de 15 exemplaren tot een uniek stuk maakt.


de achterkant van de Chopard L.U.C Tourbillon Esprit de Fleurier


Fleurisanne graveren is een specialiteit van het dorp Fleurier, waar Chopard sinds 1996 haar manufactuur gevestigd heeft. Het vak, dat het dorpje sinds de 18e eeuw wereldfaam bezorgde, was bijna uitgestorven, maar wordt door Chopard gekoesterd. Deze onderscheidende expertise wordt gekenmerkt door de verhoogde motieven: het gewenste motief wordt door de graveur niet uitgegraveerd, maar uitgespaard ? door het materiaal eromheen te verwijderen. Het resultaat bestaat daardoor letterlijk geheel uit hoogtepunten en is een feest voor het oog. Fleurisanne graveren is een tijdrovend vakmanschap dat alleen door getrainde graveurs kan worden beoefend. Als onderdeel van Chopards voornemen om oude horlogetechnische vaardigheden nieuw leven in te blazen, zijn er in eigen huis artiesten opgeleid om deze stijl van graveren levend te houden.


De L.U.C Tourbillon Esprit de Fleurier komt in een 18 karaat witgouden kast die een diameter heeft van 40,5 millimeter en waterdicht is tot 30 meter. Er worden slechts 15 exemplaren gemaakt, die per stuk ? 106.720,- kosten. Neem voor verkoopinformatie contact op met de Chopard Boutique in Amsterdam (tel: 020 ? 30 53 660) of kijk op www.chopard.com. Voor meer nieuws en informatie over Chopard zie ook Horloge.info/Chopard.