Cuba. Niet bepaald het eerste land waaraan je denkt bij horloges. Toch werd het Cubaanse horlogemerk Cuervo y Sobrinos al in 1882 opgericht. In Havanna. Onlangs opende het horlogehuis een flagship-store, midden in de stad van herkomst en recht tegenover het pand waar het ooit begon. De hedendaagse horloges ademen nog altijd de romantiek uit vervlogen tijden van voor de revolutie. Ook qua ontwerp en in horlogetechnisch opzicht is Cuervo y Sobrinos adembenemend.

Stel je voor… Havanna, eind negentiende eeuw. Intellectuelen, zakenmensen, avonturiers en bons vivants kwamen naar Cuba. Op zoek naar avontuur, of de typische Cubaanse way of life en wars van vooruitgang ontstond zo een groep gelijkgestemden die in Havanna het betere leven leefde. Armando Rio y Cuervo was één van hen. Hij leidde met zijn broers het door hun oom opgerichte horlogebedrijf Cuervo y Sobrinos, vertaald: Cuervo en neven. Het waren bedreven en beroemde juweliers, horlogevakmannen en handelaars toen zij besloten om voor hun welgestelde clientèle een boetiek te openen aan Havanna’s Fifth Avenue.


Succes
De eigenzinnige en originele benadering van het horlogevak maakte het opmerkelijke product gewild, waardoor welgestelde liefhebbers ervoor de oceaan overstaken. Het gaat gedurende de eerste decennia zo goed, dat Cuervo winkels kan openen in Baden (Duitsland), Parijs en zelfs midden in het Zwitserse horlogehart, La Chaux-de-Fonds. Tegen het einde van de 19e eeuw is Cuervo y Sobrinos een beroemdheid in Amerika en staat het huis uit Havanna in Europa bekend als ?de parel van de Caribbean?.


Cuban Style
Een belangrijk aspect voor het succes was de opvallende stijl van kast en wijzerplaat, in combinatie met hoge kwaliteit. Dit uiteraard versterkt door de opmerkelijke afkomst. In de genoemde succesperiode raken intellectuelen, zakenlieden, kunstenaars en liefhebbers van elegantie en lifestyle overal te wereld in de ban van het merk. een door Longines voor Cuervo y Sobrinos gemaakt zakhorlogeGrote horlogemerken zoals Longines en Patek Philippe maakten zelfs horloges voor Cuervo y Sobrinos, met hun eigen naam erbij op de wijzerplaat, om te laten verkopen in Havanna, waarmee het merk definitief gearriveerd was onder de crème de la crème. Eind jaren 1940 is het zelfs het meest gewilde horlogemerk in Amerika. De shop in Havanna ontvangt illustere klanten. Albert Einstein, Winston Churchill, Clark Gable en natuurlijk Ernest Hemingway – grote namen die allemaal genoteerd werden in het historische Gouden Boek van het huis. Mensen die uitsluitend genoegen namen met de mooiste en beste dingen die het leven te bieden had, en waarmee zij zich konden onderscheiden. 


Relaunch
De Cubaanse revolutie gooide in 1959 roet in het eten. Het merk verkeerde bijna 40 jaar in slapende staat totdat Luca Musumeci, historicus en verzamelaar van vintage horloges, in 1997 de rechten op het merk kocht. Daarbij kreeg hij toegang tot de archieven van het merk in de kelder van het oude pand ?La Casa? in Havana. Hij vond er oude schetsen, bouwtekeningen, verkoopregisters en zelfs uurwerken. In 2001 bracht hij Cuervo y Sobrinos weer terug op de markt, waarbij hij het de nieuwe flagship store in Havannahoofdkantoor vestigde in Lugano en de productie liet plaatsvinden in La Chaux-de-Fonds (beide in Zwitserland). De collectie heeft ook een relaunch beleefd. Tegenwoordig is de bekendheid minder groot, maar duidelijk is wel dat de ijzersterke heritage en de opmerkelijke herkomst van het huis een comeback garanderen. Door de toenemende versoepeling van het bewind in Havanna heeft Cuervo y Sobrinos nu zelfs in Havanna weer een smaakvolle horlogewinkel kunnen openen, zeer authentiek en recht tegenover ?La Casa?. The good life uit oude tijden herleeft.


Havanna Time
nieuwe Prominente Dual Time - klik aan voor vergrotingAlle nieuwe horloges worden in huis gefabriceerd, hoewel de term ?manufacture? niet terecht is. Sommige uurwerken en de kasten worden wel a la casa gemaakt, volgens de maakwijze die Cuervo y Sobrinos al ruim een eeuw gebruikt, met veel aandacht voor ieder exemplaar. Ook hier heerst nog de oude de Havanna Time en is er nergens sprake van haastwerk; elk fabricageonderdeel krijgt de tijd die het verdient. De wijzerplaten van geëmailleerd porselein zijn gemaakt volgens de gegevens uit de archieven van het huis en brengen direct de jaren 1940 in herinnering. De horlogebandjes worden met de hand gestikt.


Collecties
Cuervo y Sobrinos Torpedo Pirata - klik aan voor een vergrotingDe huidige collecties ‘Espléndidos’, ‘Prominente’ en ‘Torpedo’ zijn in alle opzichten historisch te noemen, met opvallende kasten, wijzerplaten en materialen. Van een Tank Dual Time tot ronde, automatische dokterschronograaf met pulsindex: alles heeft die broeierige romantiek uit vervlogen tijden. De collectie ‘Robusto’ is wat moderner te noemen, maar alle modellen zijn duidelijk te herleiden tot hun voorvaderen. De collecties ‘Special Limited Series’ en ‘Historical Watches’ zijn ?under Construction?, maar het feit dat deze deel uit gaan maken van de toekomstige collecties is veelbelovend.