Op 22 mei 2008 is het Deutsche Uhrenmuseum Glashütte officieel geopend door Marcus Dressler (interim burgemeester van Glashütte), Roland Wöller (minister), Hanspeter Rentsch (lid raad van bestuur Swatch Group), Frank Müller (directeur Glashütte Original) and Frank Reichel (voormalig burgemeester van Glashütte). Uniek in zijn soort, biedt het museum een reis door de tijd van het begin van de horlogemakerij in het Duitse Saksen in 1845 tot en met het heden.

Onder het motto ?fascinatie voor tijd, de tijd beleven?, laat het museum niet alleen de topstukken van horlogemakerkunst uit Glashütte zien, maar biedt het ook een emotionele en filosofische ingang in het fenomeen ?tijd.? Verspreid over twee etages en ongeveer 1000 m² worden meer dan 400 unieke stukken tentoongesteld en multimediaal toegankelijk gemaakt: zak- en polshorloges en penduleklokken uit Glashütte, marinechronometers, historische oorkondes en patenten, gereedschappen en werkbanken als ook modellen en metronomen worden op deze manier gepresenteerd.

De ?Historienräume? laten de historische context van de horlogestad zien en stellen beroemde personen en grondleggers voor zoals Ferdinand Adolph Lange, Julius Assmann, Adolf Schneider en Moritz Großmann. Het museum geeft een beeld van de verschillende tijdperken die de stad en de horloge-industrie hebben doorgemaakt zoals de oprichtingstijd, de eerste en tweede wereldoorlog, de onteigening en het uiteenvallen ten tijden van het communistische bewind alsook de hereniging van de twee Duitse landen en de heroprichting.

Verschillende ?Zeiträume? onderbreken de chronologische volgorde van de tentoonstelling en gunnen de bezoeker o.a. een blik in de microkosmos van een mechanisch horloge.

Het museum is sinds 23 mei voor het publiek geopend:

Deutsche Uhrenmuseum Glashütte
Schillerstraße 3 a
01768 Glashütte
Tel: +49 (0) 35053 46 283
Fax: +49 (0) 35053 46 285
Mail: info@uhrenmuseum-glashuette.com
Internet: http://www.uhrenmuseum-glashuette.com/