De winnende Akrivia Chronomètre Contemporain

Een hernieuwde kennismaking

De winnende Akrivia Chronomètre Contemporain

Soms is Baselworld een goed moment van reflectie. Oog in oog met de winnende Akrivia Chronomètre Contemporain – het beste mannenhorloge tijdens de 18e de Grand Prix d’Horlogerie de Genève – bedachten we dat we het horloge eigenlijk niet genoeg aandacht hebben gegeven. Vandaar dat we hier in de herkansing gaan.

Tijdens de afgelopen jaar gehouden Grand Prix d’Horlogerie de Genève won de Akrivia Chronomètre Contemporain in de categorie ‘Mannenhorloges’. We brachten hier al verslag uit, maar het klassieke horloge met moderne inslag sneeuwde misschien wat onder tussen de overige 16 winnaars. Jammer want het Geneefse huis Akrivia dat nu 8 jaar bestaat, heeft al heel wat opmerkelijke horloges uitgebracht. Oprichter Rexhep Rexhepi heeft respect voor traditie én de ambitie om er zijn eigen draai aan te geven. Aan high-end horloges welteverstaan. Dat leverde al veel zeer gecompliceerde horloges op, maar dus ook een ogenschijnlijk eenvoudig driewijzer-horloge.

Als een officiershorloge uit de jaren ‘40

Het magistrale uurwerk in de Chronomètre Contemporain

De wijzers geven niet alleen de tijd zeer precies weer, ze zijn ook prachtig gevormd

De Chronomètre Contemporain is onderdeel van een nieuwe collectie van Akrivia, de Rexhep Rexhepi-collectie. deze collectie put inspiratie uit officiershorloges uit de jaren ’30 en ’40. Elegante creaties die zowel zeer nauwkeurig zijn als helder af te lezen. De kast van de winnende Akrivia Chronomètre Contemporain wordt zowel in roségoud als platina vervaardigd en meet 38 mm x 9,5 mm. De ingetogen maatvoering is uiterst klassiek. Bovendien valt de driedelige, tot 30 meter waterdichte kast op door een geschroefd achterdeksel en afwisselend gepolijste en geborstelde oppervlakken. De langwerpige lugs zijn met de hand gesoldeerd.

Art Deco-geïnspireerde asymmetrische gouden lijnen

De winnende Akrivia Chronomètre Contemporain

De lijnvoering op de wijzerplaat van de Chronomètre Contemporain is subliem

Door de klassieke maatvoering is het dragen van deze chronometer een gemakkelijk genot. Comfortabel, niet te opzichtig, makkelijk te verstoppen onder het manchet. Maar dit is ook een horloge dat je af en toe af wilt doen om de magistrale wijzerplaat van alle kanten te bekijken én om het uurwerk te bespieden. Eerst maar even de Grand Feu email wijzerplaat die gekenmerkt wordt door Art Deco-geïnspireerde asymmetrische gouden lijnen. Deze lijnen omlijsten en verdelen de Romeinse cijfers op een ritmische manier. Dat geeft een moderne touch aan de traditioneel met de handgemaakte email wijzerplaat. De grote subdial met de seconden op 6 uur is een eerbetoon aan het officiers horloge.

Chronometer-gecertificeerd op aanvraag

De winnende Akrivia Chronomètre Contemporain

Het magistrale uurwerk in de Chronomètre Contemporain

Wie het horloge omdraait ziet het met de hand op te winden kaliber RR-01. Wanneer de kroon wordt uitgetrokken om de tijd in te stellen, stopt het mechanisme de balans en keert de secondewijzer onmiddellijk terug naar nul. De tikfrequentie bedraagt 18.000 trillingen per uur (2,5 Hz) en het uurwerk heeft een gangreserve van 100 uur. Alles is fabuleus met de hand afgewerkt met behulp van klassieke technieken. Denk aan anglage, black polish, perlage, Côtes de Genève, gravures en polijsten. Op verzoek van de klant kan tegen een meerprijs het horloge Chronometer-gecertificeerd worden door het Besançon Observatorium.  Dan wordt het horloge geleverd met een “Bulletin de marche de chronométrie” na een test van het volledige horloge gedurende 16 opeenvolgende dagen.

De winnende Akrivia Chronomètre Contemporain

Het magistrale uurwerk in de Chronomètre Contemporain

De 38 mm Akrivia Chronomètre Contemporain is gebaseerd op oude officiershorloges

Zonder ‘diploma’ kost de winnende Akrivia Chronomètre Contemporain rond de 60.000 euro. Voor meer informatie over het horloge, de kosten van het certificeren en de overige stukken in de collectie: www.akrivia.com