Ventura, de innovator op het gebied van digitale horloges zal, na het faillissement in 2007, terugkeren op de horlogemarkt. Naar verluid is de herintroductie in het voorjaar van 2010 een feit. Ventura staat voor exclusieve, digitale horloges en bewees in het verleden al een aparte klasse te vertegenwoordigen. Oprichter Pierre-Alain Nobs is betrokken bij de wederopstanding. "We gaan voor digitaal, juist omdat de mechanische horloge-industrie momenteel floreert, maar daarbij zetten we in alle opzichten de volgende stap. Wij gaan voor elektronische manufacture".

Een opmerkelijk besluit, maar gezien de historie van Ventura ook een begrijpelijke keuze. Met spraakmakers zoals SPARC fx uit 2000 (destijds het enige digitale horloge met hybride uurwerk), en later de V-Tech Alpha in 2003, was Ventura altijd al een vreemde eend in de digitale bijt. Toch is het besluit vooral gebaseerd op de toekomst. Nobs: “De huidige generaties groeien op in een digitaal tijdperk. Voor deze mensen zijn juist de twee wijzers abstract. Deze mensen zijn gewend aan informatie in getallen. Bovendien zijn deze generaties niet zo geïnteresseerd in mechanisch, maar veel meer in de voordelen van elektronisch. Dit biedt perspectief voor Ventura, temeer omdat de meeste grote horlogemerken ‘digitaal’ volstrekt negeren.


Microarchitectuur
Pierre-Alain NobsVentura is altijd een opmerkelijk merk geweest, voornamelijk vanwege het innovatieve design waarmee de horloges zich duidelijk onderscheidden binnen het digitale horlogesegment. Dat gold ook voor de prijs. Anno 2009 vindt Nobs het predicaat ‘design’ nietszeggend en oppervlakkig. Vandaag de dag gebruikt hij liever de term microarchitectuur. “Design impliceert buitenkant, en dat is verleden tijd”. Toch zijn de beroemde ?Watch? (in 1990 ontworpen door Flemming Bo Hansen), de SPARC fx met hybride uurwerk en de V-tech Alpha uit 2003 ? een horloge met scroll functie – bij uitstek designstatements.


Electronic manufacture
Ventura?s nieuwe strategie gaat veel verder dan design, vandaar de term microarchitectuur. Ook de binnenkant is van groot belang. Onder de noemer ?electronic manufacture? is Ventura straks het enige merk dat horloges zal ontwikkelen op basis van gebruiksystemen en exclusieve software, dat handmatig uurwerken zal vervaardigen en bovendien zelf het assemblageproces zal uitvoeren en controleren. Verder moet elk Ventura product voldoen aan hoge eisen op het gebied van herkenbaarheid, klasse, gebruiksgemak en karakter. “Ik wil geen producten maken voor de massa en ik weiger compromissen”, stelt Nobs. “Je houdt van Ventura of niet”.


Sigma
Ventura SigmaDe nieuwe collectie heet Ventura Sigma en is ontworpen in samenwerking met de Zwitserse industrieel ontwerper Paolo Fancelli. Uitgangspunt was om de voordelen van elektronica optimaal te benutten, en daarbij de heersende ontwerpregels eens flink door elkaar te schudden. De nieuwe V-Tech Sigma laat innovatieve ergonomie zien en belichaamt een radicaal contrast ten opzichte van het gebruikelijke uiterlijk van een horloge. De uurwerken zijn hybride, dus deels automatisch, en volledig door Ventura ontwikkeld. De microrotor is zichtbaar, maar niet zoals we dat gewend zijn aan de achterkant van het horloge, maar ernaast! Het horloge heeft uiteraard talloze elektronische timingfuncties, maar lijkt in niets op een traditioneel digitaal horloge. Er is niet eens sprake van een horlogekast. De ontwerper heeft het over een vulkaan die zich rond de pols van de drager vouwt. V-Tech MGS is slechts één voorbeeld van de nieuwe koers van het merk, maar bewijst wel meteen dat Nobs op de goede weg is. Want het is inderdaad tijd voor vernieuwende elektronische horloges, die kunnen concurreren met het klassieke mechanische horlogegeweld. Wordt ongetwijfeld vervolgd.


© Horloge.info, tekst: Paul Dezentjé