Ter viering van de veertigste verjaardag van het eerste chronografenuurwerk met automatische opwinding, komt Breitling met twee gelimiteerde series van de Chrono-Matic. Beide modellen herinneren uiterlijk aan de originele look uit 1969 en zijn met schrikkeljaar kalender of eeuwigdurende kalender uitgerust.

Het jaar 1969 is in de geschiedenis van de horlogemakerij geen onbelangrijk jaar. In dat jaar eindigde de race om wie het eerste een automatisch uurwerk met chronograaffunctie zou maken. Breitling lanceerde, in samenwerking met Heuer, Hamilton en Dubois Depraz, ?caliber 11?. Ze deden dat ruim een maand eerder dan het ?El Primero? uurwerk (letterlijk ?de eerste?) van Movado en Zenith. Caliber 11 legde de grondsteen voor hele collecties chronografen, die bij Breitling de naam Chrono-Matic meekregen


De twee nieuwe collecties 49 millimeter brede Chrono-Matics zijn een eerbetoon aan de voorvaderen van de ultra-grote horloges. De cirkelvormige rekenliniaal is een bevestiging van de familieband met de Navitimer, terwijl de typische modernistisch trekjes van de kastvorm en de in rubber gegoten duikring teruggrijpen op de jaren 1970.


Chrono-Matic 1461
Breitling Chrono-Matic 1461De Chrono-Matic 1461, een tot 2000 stuks gelimiteerde stalen chronograaf, heeft een kalendermechanisme dat maar een keer per schrikkeljaar (4 jaar) een correctie behoeft en dus een ?geheugen? heeft van 1461 dagen. Vandaar de naam Chrono-Matic 1461. Gedurende de 1461 dagen, houdt het horloge rekening met 28, 30 of 31 dagen durende maanden en gaat dus pas uit de pas lopen als februari 29 dagen heeft. In de dieper gelegen subwijzerplaten toont het horloge via wijzers de datum, weekdag en de maanden terwijl dezelfde subwijzerplaten gebruikt worden voor de kleine seconde en chronograaf minuten- en urentellers.


De Chrono-Matic 1461 is uitgevoerd met het COSC chronometer gecertificeerde Breitling uurwerk kaliber 19. Het horloge heeft tweezijdig ontspiegeld saffier glas. Men kan kiezen uit een zwarte (zie foto bovenaan), kwikzilver- of bronskleurige wijzerplaat en een band van barenialeer, krokodillenleer, Ocean Racer staal of Aero Classic gevlochten staal. De verkoopprijs, afhankelijk van de bandkeuze, begint bij ? 7.260,-.


Chrono-Matic QP
Breitling Chrono-Matic QP, klik aan voor een grote afbeeldingHet tweede horloge, dat tot wereldwijd 125 stuks is gelimiteerd en alleen in rood goud verkrijgbaar is, is de Chrono-Matic QP. Dit horloge herbergt niet alleen een chronografenuurwerk (Breitling kaliber 29) maar ook een zeer hoogontwikkelde opbouw die de eeuwigdurende kalender aanstuurt. Het mechanisme van de Chrono-Matic QP is een waar staaltje van miniaturisering, het bestaat uit rond 500 componenten, en  is zodanig geprogrammeerd dat het ? inclusief schrikkeljaren ? de datum, weekdag, week, maand, het jaargetijde en de maanfase correct aangeeft via wijzers op de verzonken subwijzerplaten.


Ook de Chrono-Matic QP heeft natuurlijk een COSC chronometer gecertificeerd uurwerk, een kleine secondeaanduiding, centrale chronograaf seconde en kleine minuten en urentellers en dubbelzijdig ontspiegeld saffier glas. De wijzerplaat is verkrijgbaar in naar keuze zwart of bronskleurig. Voor de band kan men kiezen uit barenialeer, krokodillenleer of de typische Ocean Racer stalen band. De Chrono-Matic QP is te koop, afhankelijk van de band, vanaf ? 39.900,-


Voor meer informatie over Breitling en verkooppunten zie www.breitling.com.