Revolutionair
Ruim zeventig mensen werkten zes intensieve jaren, waarbij rekenen, simulaties en testen centraal stonden, om het mogelijk te maken dat er op 26 juni 2009 een volkomen nieuw type vliegtuig werd gepresenteerd. Nooit eerder bestond er een toestel met de spanwijdte van een Boeing 747-400 en slechts het gewicht van een flinke personenauto (1600 kg)! Ruim 12.000 zonnecellen op de vleugels voorzien vier elektrische motoren, die elk goed zijn voor 10 paardenkracht aan energie. Doordat bij daglicht ook de lithiumpolymeer batterijen (400 kg) worden opgeladen, kan HB-SIA ook ’s nachts doorvliegen. Het gepresenteerde (eerste) prototype zal de komende maanden (op de grond) getest worden om vervolgens te demonstreren hoe hij het doet gedurende een volledige dag-nacht-dag cyclus in de Zwitserse lucht. De resultaten van deze fase worden verwerkt in een tweede prototype, de HB-SIB, die in 2012 rond de wereld zal vliegen.
Duurzaam
Gezien de actuele situatie rondom fossiele brandstoffen enerzijds en de roep om duurzame, niet vervuilende energie anderzijds, is Solar Impulse een relevant en actueel project. Nieuwe energievormen en het zuiniger omgaan met energie worden zo onderzocht en gestimuleerd. De pioniersgeest waarmee de mens de planeet en de ruimte veroverde, zal diezelfde mens oplossingen moeten bieden en minder afhankelijk moeten maken van fossiele brandstoffen. Een project als Solar Impulse moet ook mensen inspireren en motiveren tot het ontwikkelen van nieuwe ideeën en mogelijkheden, en de mensheid bovendien doen inzien dat hij voorzichtiger moet omgaan met energie.
Initiator Bertrand Piccard: ?Als dit mogelijk blijkt met een vliegtuig ? bewegen op uitsluitend energie van de zon ? dan kan hetzelfde mogelijk worden gemaakt voor motorvoertuigen, verwarming, airconditioning en computers?. André Borschberg, mede-initiator: ?Want elke watt telt?.
Omega boordinstrument
Omega is actief betrokken bij dit project en heeft belangrijke technologische bijdragen gedaan. In samenwerking met Zwitserse astronaut Claude Nicollier werd een boordinstrument ontworpen waarmee de piloten in één oogopslag cruciale paramaters kunnen raadplegen. Omega zal het boordinstrument gaan produceren.
Duurzaamheid
Het zal duidelijk zijn dat Solar Impulse vanwege het duurzame karakter ook maatschappelijk relevant is. Omega is al meer dan 40 jaar betrokken bij de ruimtevaart; Solar Impulse ligt in het verlengde daarvan en sluit eveneens aan bij Omega’s pioniersgeest.
Voor meer informatie over het project, zie de website van Solar Impulse: www.solarimpulse.com