De nieuwe duikerschronograaf van Sinn is een horloge met bijzonderheden in zeer technologische uitvoering. Naar eigen zeggen van Sinn een horloge der superlatieven.

?Ook in het geval van de U1000 hebben wij technisch niets aan het toeval overgelaten, elk nog zo kleine detail is zeer kritisch doordacht? legt Lothar Schmidt, eigenaar van Sinn Spezialuhren uit Frankfurt am Main uit. Het horloge is bijvoorbeeld uitgevoerd met het Kaliber SZ 02. Deze door zelf Sinn ontwikkelde en uitgevoerde modificatie van de chronograafaanduiding beschikt over een 60 minuten teller op de positie van de 6 uur, en niet zoals gebruikelijk over een 30 minutenteller. Deze praktische constructie heeft als voordeel dat men in combinatie met de urenteller bij de 12 in één oogopslag kan zien hoeveel tijd er is verstreken en niet eventuele halve uren hoeft op te tellen.

Wat de bediening betreft heeft Sinn ook geen halve maatregelen genomen. De drukkers van de chronograaf zijn niet geschroefd, maar toch onder water tot op grote diepte te gebruiken. En omdat ze zo groot zijn, zijn ze zelfs met een duikershandschoen aan te bedienen.
De unidirectionele duikring van de U1000 is op bijzondere manier gezekerd. Om de ring te kunnen bedienen en daarmee de indicatie van de duiktijd in te stellen, moet men deze eerst indrukken voordat men kan draaien.

Sinn U1000SVoor elke duiker is het daarnaast van groot belang dat het glaasje niet beslaat. Om dit te voorkomen en de veroudering van de olie in het uurwerk tegen te gaan heeft Sinn haar gepatenteerde Ar-drooghoud techniek op het horloge toegepast. Het horloge beschikt over drie capsules die eventuele vochtigheid absorberen, het heeft een dichting uit Viton® en is gevuld met edelgassen.
De op het uurwerk toegepaste speciale Sinn olie 66-228 en een aangepaste tolerantie van de uurwerkonderdelen, garanderen een werking bij temperaturen van tussen de -45ºC tot 80ºC.

De kast van de U1000 (waterdicht tot 1.000 meter) is gemaakt uit hetzelfde zeewater-bestendige staal waaruit ook de Duitse U-Boot klasse 212A duikboten worden gemaakt en is met Tegiment®-technologie gehard. Dit biedt optimale bescherming tegen krassen. De kast is beschikbaar in staalkleur en in het zwart (de U1000 S).

Het prijs van het horloge ligt, afhankelijk van de keuze uit de stalen of zwart-stalen kast en het soort bandje, tussen de 2.950 en 3.315 euro.