De Krayon Everywhere volgt de zon overal

Mechanische zonsopkomst- en zonsondergangstijden

Krayon Everywhere cover

Krayon betekent ‘krijt’ in het Indonesisch en wanneer je ‘crayon’ schrijft op z’n Frans betekent het ‘potlood’. Het is duidelijk dat Krayons oprichter Rémi Maillat historie wilde schrijven met zijn horlogehuis. Volgens Maillat beginnen de bijzonderste uitvindingen met een simpele pennenstreek. De Krayon Everywhere volgt de zon overal en zelfs die bijzondere complicatie begon met een potlood die het papier raakte.

Op een dag stelde Rémi Maillat zich voor hoe het zou zijn om te weten wanneer de zon zal verschijnen en verdwijnen, waar dan ook ter wereld, dankzij een mechanisch horloge. Hij zette de horlogemakers van Krayon aan het werk die gedachte in raderen te vatten en het resultaat mag er zijn; de Krayon Everywhere volgt de zon overal. In de Everywhere tikt een unieke en ingenieuze complicatie die de tijden van zonsopgang en zonsondergang berekent. Het uurwerk is eigenlijk een universele mechanische rekenmachine die de exacte zonsopgang- en zonsondergangstijden weergeeft. Deze innovatieve complicatie wordt uiterst eenvoudig met de kroon bediend. Het USS-kaliber, kort voor Universal Sunrise Sunset, toont op de wijzerplaat een fascinerend astronomisch fenomeen: de beweging van de zon door de lucht, waar de drager van het horloge ook is.

Krayon Everywhere cover

Handtastelijk met de Krayon Everywhere

De Krayon Everywhere gebruikt vijf parameters

Een blik op de wijzerplaat van Everywhere onthult het aantal uren daglicht op een lichtere gekleurde cirkel, geel of roze afhankelijk van de versie. Een donkerdere cirkel symboliseert de nacht. Het punt waarop de twee cirkels elkaar ontmoeten, komt overeen met zonsopgang en zonsondergang. Naarmate de seizoenen veranderen of er wordt gereisd naar een andere locatie op de wereld, wordt het aantal uren met daglicht langer of korter. Een blauwe pijl op de rand van de schaal markeert het pad van de zon terwijl deze door de lucht reist.

De Krayon Everywhere gebruikt vijf parameters die van invloed zijn op de berekening van zonsopkomst en zonsondergang. De lengtegraad en breedtegraad, die samen een geografisch punt op aarde definiëren, vervolgens de UTC-tijdzone en tenslotte de datum en de maand. De drager van het horloge stelt alles in met de kroon om vervolgens het precieze uur te zien waarop de zon zal verschijnen en verdwijnen, op de plaats van zijn keuze en op de dag dat hij dat wenst.

De Krayon Everywhere volgt de zon overal

De wijzers en indicatoren in dagelijks gebruik – datum en tijd – zijn blauw om visueel op te vallen voor maximale leesbaarheid. Uren worden gemarkeerd met een blauwe pijl op een schaal van 24 uur, die ook laat zien hoeveel uur verstreken zijn sinds de laatste zonsopkomst. Minuten worden getoond door een grote centrale wijzer. Een secundaire wijzerplaat geeft de lengtegraad weer tussen + 180 ° en -180 °, weergegeven door de langste van de twee wijzers. De kortere wijzer wijst naar de UTC-tijdzone en gaat in halve stappen vooruit om rekening te houden met elke wereldtijdzone. Twee wijzers laten links de breedtegraad tussen + 60 ° en -60 °, en rechts de gekozen parameters toont: datum, breedtegraad, lengtegraad of UTC. Een subdial in het onderste gedeelte van de wijzerplaat bevat de datum en de maand.

De voor- en achterzijde van de Krayon Everywhere zijn rijkelijk versierd

De voor- en achterzijde van de Krayon Everywhere zijn rijkelijk versierd

595 componenten

Het USS-kaliber is niets minder dan uitzonderlijk. Alle 595 componenten zijn speciaal hiervoor ontworpen en vervaardigd. Het USS-kaliber is uitgerust met 4 differentiëlen, 84 tandwielassemblages en in totaal 145 versnellingsonderdelen. Drie octrooien zijn ingediend om deze uitvindingen te beschermen. De USS-kaliber wordt automatisch opgewonden door een micro-rotor en heeft een gangreserve van 72 uur. De afwerking en decoraties van de Krayon Everywhere zijn volledig met de hand gemaakt volgens traditionele Zwitserse haute horlogerie-technieken. Er zijn twee versies beschikbaar, beide met een kastmaat van 42 mm, in rosé- of witgoud en de horloges kunnen op verzoek volledig worden gepersonaliseerd. Een horloge voor zonaanbidders. Voor meer informatie: www.krayon.ch