Chronométrie Ferdinand Berthoud

Chronomètre FB-1R.6-1

Chronométrie Ferdinand Berthoud Chronomètre FB-1R.6-1

De drijvende kracht achter Chronométrie Ferdinand Berthoud is Karl-Friedrich Scheufele, de man die ook nog eens Co-President is van horloge- en juwelenhuis Chopard. Scheufele is een man met vele passies, want behalve dit horlogehobbyproject, is hij ook een fervent auto- en wijnliefhebber. Zijn liefde is goed te zien in de Chronomètre FB-1R.6-1, een modern polshorloge gebaseerd op klassieke scheepschronometers.

De 18e eeuw is het tijdperk van de scheepschronometer. Accuraat navigeren op zee is alleen mogelijk wanneer de scheepsklok – hét navigatie-instrument bij uitstek – ook accuraat is. Een paar minuten afwijking en het schip komt niet uit in Shanghai, maar op een rif 50 nautische mijlen ten zuiden met alle desastreuze gevolgen van dien; verlies van bemanning en kostbare lading. Chronométrie Ferdinand Berthoud is een nieuw merk dat is vernoemd naar een Zwitserse meesterhorlogemaker die leefde van 1727 tot 1807. Berthoud stond in zeer hoog aanzien tijdens zijn leven en met Chronométrie Ferdinand Berthoud gunt oprichter Scheufele hem een tweede leven.

Chronométrie Ferdinand Berthoud Chronomètre FB-1R.6-1

De 44 mm Chronométrie Ferdinand Berthoud Chronomètre FB-1R.6-1 in speciaal gehard staal

Snek-en-ketting mechanisme

De Chronomètre FB-1R.6-1 is natuurlijk geïnspireerd door scheepschronometers uit de 18e eeuw en dat betekent dat de gebruikte uurwerktechniek een verkleinde variatie is op een gecompliceerd thema. De snek-en-ketting mechanismen die ervoor zorgt dat de kracht uit de hoofdveer zo gelijkmatig mogelijk vrijkomt en dus een nauwkeurige, gelijkmatige gang van het uurwerk bewerkstelligt, is ook in de COSC-gecertificeerde Chronomètre FB-1R.6-1 gebruikt. Het horloge heeft een regulator-indeling waarbij de uren en de minuten op afzonderlijke wijzerplaten worden weergegeven – alles ten faveure van een betere afleesbaarheid die geen enkele verwarring toelaat aangezien de wijzers elkaar nooit in de weg kunnen zitten. De uren zijn digitaal af te lezen op 2 uur in een gebogen venster, en de minuten op 12 uur. Prominent aanwezig op de wijzerplaat, tussen 8 en 10 uur, is een zeer gecompliceerde gangreserve-aanduiding te zien.

Het Het handopwinduurwerk Calibre FB-T.FC-R in de Chronométrie Ferdinand Berthoud Chronomètre FB-1R.6-1

Het handopwinduurwerk Calibre FB-T.FC-R in de Chronométrie Ferdinand Berthoud Chronomètre FB-1R.6-1

Elegante seconden

De meest tastbare en visueel directe verwijzing naar oude scheepschronometers is de lange, elegante secondewijzer die is gekoppeld aan de 60-seconden tourbillon. De tourbillon is nu eens niet zichtbaar aan de voorzijde, maar wie het horloge omdraait, wordt beloond met niet alleen een tourbillon, maar ook andere fraai afgewerkte uurwerkonderdelen. Het handopwinduurwerk Calibre FB-T.FC-R heeft nog een ander slimmigheidje aan boord in de vorm van een differentieel dat ervoor zorgt dat tijdens het opwinden de het balanswiel blijft schommelen. De gangreserve bedraagt overigens 53 uur.

Nog een blik op het handopwinduurwerk Calibre FB-T.FC-R in de Chronométrie Ferdinand Berthoud Chronomètre FB-1R.6-1

Nog een blik op het handopwinduurwerk Calibre FB-T.FC-R in de Chronométrie Ferdinand Berthoud Chronomètre FB-1R.6-1

Geharde chronometer

De Chronomètre FB-1R.6-1 is tot 20 stuks gelimiteerd en heeft een 44 mm kast van gehard staal. Een speciaal proces heeft ervoor gezorgd dat het staal een hardheid heeft gekregen van 1200 Vickers en dus praktisch niet te bekrassen is tenzij er diamanten aan te pas komen. De zwart verzilverde wijzerplaat zorgt in combinatie met de technische uitstraling van de gangreserve- en de uren-aanduiding, voor een modern uiterlijk met subtiele 18e-eeuwse verwijzingen. Voor meer informatie: www.ferdinandberthoud.ch