Blancpain presenteert een exclusieve wereldpremière met het eerste polshorloge voorzien van een traditionele Chinese kalender. De manufactuur in Le Brassus brengt hiermee een eerbetoon aan deze eeuwenoude cultuur, waarvan de huidige vertegenwoordigers een warme belangstelling tonen voor de haute horlogerie ? en daarmee meer aandacht verdienen.

De Blancpain Calendrier Chinois Traditionnel is gebaseerd op de fundamentele principes die millennia geleden werden vastgelegd en die diep verankerd zijn in de Chinese traditie. Op de fascinerende wijzerplaat staan de uren, de minuten en de Gregoriaanse kalender zij aan zij met de indexen van de Chinese kalender: de traditionele dubbele uuraanduiding, dag, maand met indicatie van schrikkelmaand, dierenriemtekens evenals de vijf elementen en de tien hemelse stammen. De combinatie van die laatste met de twaalf dieren van de dierenriem die de aardse takken voorstellen, volgt de zestigjarige cyclus die centraal staat in de Chinese cultuur. De maanstanden, een sleutelelement in de volledige kalenders van Blancpain, zijn ook vertegenwoordigd en spelen een bijzonder belangrijke rol in dit model, vanwege de band tussen de maancyclus en de traditionele Chinese maanden.


Blancpain Villeret Calendrier Chinois Traditionnel - klik aan voor een grote afbeelding


In tegenstelling tot de Gregoriaanse zonnekalender, die de zonnedag als basiseenheid neemt, is de Chinese kalender een lunisolaire kalender. Dit is een zonnekalender met de maancyclus (29,53059 dagen) als basiseenheid. Gezien een jaar bestaande uit twaalf maan-maanden (354,36707 dagen) bij benadering elf dagen te kort is vergeleken met een zonnejaar (365,36707 dagen), wordt soms een schrikkelmaand toegevoegd om te blijven gelijklopen met de cyclus van de seizoenen. Elke maand van de Chinese kalender, inclusief de schrikkelmaanden, begint op de dag van de nieuwe maan en is 29 of 30 dagen lang. Dit betekent dat een jaar met een schrikkelmaand, dus een jaar met dertien maanden, langer zal zijn dan een zonnejaar. Daarentegen zal een jaar met twaalf maan-maanden zonder schrikkelmaand korter zijn dan het zonnejaar. Deze opvallende eigenschap is de reden waarom het Chinese nieuwjaar een variabele datum heeft.


een blik op het uurwerk onder de wijzerplaat met op de voorgrond de schijf met de Chinese dierenriemtekens


Om al deze ?afwijkingen? weer te kunnen geven, is de Blancpain Villeret Calendrier Chinois Traditionnel voorzien van het nieuwe automatische kaliber 3638 uurwerk, met een gangreserve van maar liefst zeven dagen. Het uurwerk bestaat uit 434 onderdelen, een complexiteit die voortkomt uit zowel het aantal functies op de wijzerplaat als uit het onregelmatige verloop van de tijdscycli. De uren, minuten en de Gregoriaanse kalender zijn centraal weergegeven. De teller op 12 uur duidt de tekens en de symbolen voor de dubbele uren aan (24-urencyclus) en de teller op 3 uur de elementen en de hemelse stammen (10-jarencyclus). De maand van de Chinese kalender (12-maandencyclus), de datum hiervan (30-dagencyclus) en de schrikkelmaandweergave staan op 9 uur, een venster op 12 uur toont het dierenriemteken van het lopende jaar (12-jarencyclus) en de maanstanden staan op 6 uur.


de Blancpain Villeret Calendrier Chinois Traditionnel in rosé goud


De kast, met een diameter van 45 millimeter, is voorzien van een kroon versierd met een cabochon geslepen robijn en bevat vijf geïntegreerde correctoren om de indicaties aan te passen. Ze draagt de emblematische stijlkenmerken van de Villeret collectie: de getrapte vorm, een grand feu geëmailleerde wijzerplaat met een ring van opgelegd goud en indexen opgelegd vóór het emailleerproces. De grote wijzers zijn gevormd als licht opengewerkte bladeren. De geblauwd stalen Gregoriaanse datumwijzer is uitgevoerd in de traditionele slangvorm. Het horloge is voorzien van een gouden rotor, die bij de gelimiteerde platina variant gezet met een Madagaskar-robijn en gegraveerd is met een draak om het jaar 2012 te vieren.


de rotor van de gelimiteerde platina uitvoering met gravure van de draak


Blancpain Villeret Calendrier Chinois Traditionnel is er in twee uitvoeringen: in platina in een beperkte oplage van twintig stuks (±? 65.000,-) en in een niet-gelimiteerde roodgouden uitvoering (±? 49.000,-). Zie voor meer nieuws en informatie over het Zwitserse horlogemerk Horloge.info/Blancpain en Blancpain.com.