Swatch zet met de introductie van de eerste collectie automatische chronografen de boel in de traditionele horlogewereld weer eens flink op scherp. De debuutcollectie ?Chrono Automatic? omvat vijf sportieve horloges met een mechanisch automatisch chronografen uurwerk aan boord.

De eerste automatische Swatch chronografen (tot nu toe waren de chrono?s van Swatch alleen met quartzuurwerk verkrijgbaar) voor een Swatch prijs, zijn stijlvol, sportief, stoer en uiterst nauwkeurig. De Swatch Chrono Automatics zijn uitgevoerd met het nieuwe mechanisch ETA kaliber C01.211, een product uit de stal van de Swatch Group, met een gangreserve van 46 uur. De transparant plastic kasten met een diameter van 44,5 milllimeter hebben een zichtbodem, waardoor het uurwerk van onder te bezichtigen is. De chronograafregisters voor dertig minuten en zes uren bevinden zich op 12 en 6 uur; de grote centrale secondewijzer geeft de chrono-seconden aan en de decentrale (gewone) secondeteller bevindt zich op 9 uur. Op de 3 uur positie bevindt zich een datumvenster. De horloges, die vanaf 15 oktober verkrijgbaar zijn, zijn voorzien van saffier glas.


De vijf modellen uit deze eerste Swatch Chrono Automatic collectie:


SVGK402: Simply Pure
SVGK402: Simply Pure - klik aan voor een vergrotingDe Swatch Simply Pure is een lichtgewicht horloge dat bol staat van de contrasten op het gebied van ontwerp en materiaalgebruik. De geribbelde zwarte rubberband van deze Automatic Chronograph sluit met een gesp van geborsteld staal. Een lunet van gepolijst roestvrij staal omringt de glazen achterzijde, en daarmee ook het automatische uurwerk.


Kroon, drukkers en lunet zijn gemaakt van geborsteld staal terwijl de uurmarkeringen juist gepolijst zijn en zo een glanzend contrast bieden rondom de geborstelde, zilverkleurige wijzerplaat. De wijzerplaat is omringd door een minutenindex met blauwe puntjes voor de minuten en kleine zwarte streepjes daartussen voor seconden. Gestileerde, zwarte Arabische cijfers staan voor de uren en op 3 uur bevindt zich een datumvenster. De drie registers raken elkaar, en zijn daardoor geen volledige cirkels, hetgeen het ontwerp spannend maakt.


De 30-minuten chronograafteller op 12-uur, de 6-urenteller op 6-uur en de decentrale continue secondeteller op 9-uur bevatten elk een eigen index met totaalcijfers in blauw en zwart. Zowel in de wijzers als in deze tellers komt het contrast tussen gepolijst en geborsteld duidelijk terug, evenals het spel tussen zwart en blauw. Advies Winkelverkoopprijs: ? 285,-.


SVGK403: Sign in the Sky
SVGK403: Sign in the Sky - klik aan voor een vergrotingEen witte, heldere combinatie van elegantie en sport. De band van wit rubber heeft een subtiele print, die doet denken aan de klassieke geperforeerde duikbanden. De kroon is fors en gekarteld, zoals die van een authentieke duiker; de drukkers zijn langwerpig en plat, waardoor het in eerste instantie lijkt alsof deze chronograaf geen drukkers heeft. Kroon, drukkers en lunet zijn vervaardigd uit geborsteld staal. De lunet bevat een index in reliëf, opnieuw een verwijzing naar klassieke duikhorloges. De punten op 1, 2, 3, 6, 9 en 12 uur zijn puur wit.


Onder het horlogeglas bevindt zich de wijzerplaat, met daaromheen een opstaande rand met seconde-index. Subtiele verticale streepjes markeren de uren, glanzende cijfers markeren de posities van 2 en 4 uur en op 3-uur is een datumvenster aangebracht. In de binnenste zone van de wijzerplaat zijn de drie registers geplaatst, in een overlappend ontwerp. Elk met een eigen index. Die op 12 en 6 uur horen bij de chronograaffunctie van het horloge en hebben dezelfde, geborstelde structuur. Het register op 9-uur is de gewone secondeteller, die zich ook zichtbaar onderscheidt met zijn ‘gearceerde’ structuur.


Alle wijzers zijn uitgevoerd in geborsteld staal, terwijl de indexen van de registers zwart zijn. Dit lichtende voorbeeld van een automatische chronograaf volgens Swatch heeft uiteraard een saffier glas en een automatisch uurwerk. Ook hier is het uurwerk via de achterkant goed te zien. Advies Winkelverkoopprijs: ? 285,-.


SVGB400: Right Track
SVGB400: Right Track - klik aan voor een vergrotingBlack is back. Na een heuse rage te zijn geweest verdween het volledig zwarte horloge twintig jaar geleden uit beeld. Maar de recente comeback bewijst dat zwart nog altijd geliefd is. De kleur maakt het horloge sportief en mysterieus. Deze Chrono Automatic heeft een zwarte band met alligatorprint en extra dikke stiksels ? prachtig bij de matzwarte kast. Aan de achterzijde omrandt een gepolijste roestvrij stalen ring de glazen bodem, zodat te zien is dat deze black beauty een mechanisch hart heeft.


De lunet bevat een tachymeterschaal (getallen in wit); kroon en drukkers zijn van roestvrij staal. De wijzerplaat is grotendeels zwart, en dankzij de lichtere, geborsteld stalen delen zijn de indexen zeer goed afleesbaar. Het spel tussen donker en licht geeft de wijzerplaat bovendien een sportieve ‘smoel’, wat nog eens versterkt wordt door rode accenten van de belettering en chronograafwijzers. De wijzerplaat bevat geen uurmarkeringen, maar wel een datumvenster op 3-uur.


De chronograafregisters bestaan uit witte en rode cijfers tegen een zwarte achtergrond en zijn omrand door een zilverkleurige index en voorzien van rode wijzers. De secondeteller (op 9-uur) heeft een staalkleurige wijzer met opvallende pijlpunt. De sportieve zwarte telg uit Chrono Automatic collectie van Swatch  heeft een advies winkelverkoopprijs van ? 285,-.


SVGK400G: Blunge
SVGK400G: Blunge - klik aan voor een vergrotingEen stoere chronograaf voor wereldreizigers, uitgevoerd met authentieke navigatiekenmerken van de klassieke World Timer en stoere stalen band. De transparante kast met roestvrij stalen kroon en drukkers biedt aan de onderkant zicht op het mechanische automatische chronograafuurwerk. Opvallend zijn verder de kleuren blauw en oranje.


De lunet is gegraveerd met blauwe Arabische cijfers van 01 tot 24 (de ’24’ in oranje) – een verwijzing naar de 24-uursfunctie van klassieke GMT-horloges, waarop een tweede tijd in een andere tijdzone kan worden ingesteld. Rondom de wijzerplaat is onder het horlogeglas een witte ring zichtbaar, met in zwart of oranje internationale luchthaven codes (CDG, LAX, HKG, etc).


De uren 1, 2, 4, 5, 7, 8, 10  en 11 hebben glanzende cijfers en er is een datumvenster op 3-uur. De registers zijn fraai omrand door een opgelegde, glanzende ring met indexen in blauw en oranje. De 30-minutenteller op 12-uur heeft een blauwe wijzer, 6-urentellet op 6-uur een glimmende metalen wijzer en de secondeteller op 9-uur heeft een oranje wijzer. Ook de slanke centrale chronograafwijzer heeft een oranje teller. De opengewerkte wijzers voor uren en minuten zijn evenzeer gemaakt van glimmend staal. Advies Winkelverkoopprijs: ? 295,-.


SVGK401G: Silver Class
SVGK401G: Silver Class - klik aan voor een vergroting
Deze grijze chrono houdt stijlvol het midden tussen sober zakelijk en sportief, met zijn stalen band en frisse witte wijzerplaat met oranje accenten. Sportief vanwege de overzichtelijke chronograaffunctie, en sober zakelijk omdat het horloge verder geen opsmuk kent en prima formeel gedragen kan worden.


Zoals de hele Chrono Automatic familie is ook deze uitvoering voorzien van een doorzichtige kast met glazen achterkant die het fraaie mechanische uurwerk laat zien. De gepolijste kroon en drukkers contrasteren met de geborstelde, roestvrij stalen lunet met opgelegde minutenschaal. De verticaal geborstelde aluminium wijzerplaat is (onder het saffier glas) omlijst door een zilverkleurige opstaande rand met tachymeterschaal.


Glanzende, opgelegde Arabische cijfers markeren de uren (1, 2, 4, 5, 7, 8, 10 en 11) en net zo fonkelende driehoekjes markeren 6, 9 en 12 uur; op 3-uur het datumvenster. Concentrische cirkels sieren de chronograaf- en seconderegisters, een authentieke decoratiewijze voor chronografen en stopwatches.


De spitse oranje, centrale chronograaf secondewijzer geeft het design op gedistingeerde wijze extra cachet, maar representeert tegelijkertijd de nauwkeurigheid van deze automatische chronograaf. Skeletonwijzers voor uren en minuten en staalkleurige wijzers in de chronograafregisters en in de decentrale secondeteller; deze drie register hebben elk een eigen index en zijn omrand met een dubbele cirkel. Advies Winkelverkoopprijs: ? 295,-.


De Swatch Chrono Automatic collectie is verkrijgbaar vanaf 15 oktober 2009. Verkoopinformatie kunt u krijgen via Swatch Nederland (+31 (0)40 219 99 40) en www.swatch.com.