In 2019 presenteerde Bell & Ross zijn eerste BR 05-collectie. Het jaar daarop stond in het teken van de chronograafversie. Twee jaar later verrijkt het merk het aanbod met nieuwe proporties en een GMT-functie met de BR 05 GMT.

De razernij van de vertrekhal, de drukte bij de gate en de borden in de gaten houden voor vertragingen. Een realiteit die langzaamaan weer werkelijkheid wordt. Gelukkig maar. Bell & Ross spreekt de nostalgie aan van de verlangende globetrotter met de BR 05 GMT.

Geïntegreerd

De BR 05 behoort tot de familie van horloges met een geïntegreerde stalen band. Gelanceerd in 2019 als antwoord op de populariteit van stalen horloges met een dergelijke geïntegreerde band. De 05 is overigens de wat meer gestroomlijnde en ‘rondere’ versie van de 03. De vierkante stalen kast en ronde wijzerplaat weerspiegelen het design DNA van het merk, ofwel de ‘circle within a square’ filosofie.

In 2019 was er het model met tijd en datum, in een grote verscheidenheid aan kleuren en materialen; zoals staal, goud en bi-color. Een succes en onderscheidend door de net wat zachtere vorm als je ‘m vergelijkt met de BR 01 en BR 03. De chronograaf mocht niet ontbreken en hoewel de wat grotere afmeting van 42mm, bleef het een gestroomlijnd geheel.

Twist

De BR 05 was niet alleen een knock-out omdat hij van staal is en sportief, het was juist die twist aan het succesvolle genre van stalen sporthorloges. Eén die zijn oorsprong vond in de 70’s.

Het horloge was overduidelijk een ‘Bell & Ross’. Met zijn heldere en contrastrijke wijzerplaat, een ’12-6-9′-cijferopstelling en de vier zichtbare schroeven. Met een soepele overgang van de kast richting de armband, met altijd een goede balans tussen vierkant en rond in de vorm. Het horloge oogde veilig, maar toch ook experimenteel.

GMT

De BR 05 GMT is uitgerust met een automatisch kaliber met GMT-functie. Welke je ziet door de saffierkristallen achterzijde. Daar vind je het automatische BR-CAL325 caliber. Met uren, minuten, seconden, datum en een tweede tijdzone.

De zwarte kleur van de wijzerplaat contrasteert overzichtelijk met de grote cijfers, indexen en wijzers bedekt met witte Super-LumiNova. Het doel van Bell & Ross, met hun grote markeringen en royale luminescerende materialen, is altijd leesbaarheid geweest.

Robuust

Hun inspiratie – cockpit-instrumenten – wordt gedomineerd door zwart, dat reflecties voorkomt, en wit, wat een optimale aflezing garandeert. Bell & Ross noemt het ‘robuust zonder abrupt te zijn’. In die geest is de 24-uurs index verdeeld in witte en zwarte secties om onderscheid te maken tussen dag en nacht. De GMT-wijzer is herkenbaar door de wijzer met een rode pijl als uiteinde.

De diamater van de kast is 41mm, wat precies ligt tussen de eerste BR 05 van 40mm en de chronograaf van 42mm. De stalen kast heeft vlakke oppervlakken die gesatineerd zijn en gepolijste schuine randen. Dit zorgt ervoor dat ‘ie opvalt zonder ’too much’ te zijn.

Schakels

De BR 05 kan worden gedragen op twee verschillende banden: de originele geïntegreerde roestvrijstalen band met middenschakels, welke flexibel zijn, bijna net zoveel als die van de zwarte geribbelde rubberen armband, die ook verkrijgbaar is. De Bell & Ross BR 05 GMT met rubberen band kost €4.500, de stalen band is er voor €4.990.