Aan Bell & Ross? filosofie om louter horloges te maken die, doordat ze geïnspireerd zijn op instrumenten uit een vliegtuigcockpit, optimaal afleesbaar zijn, leek bij het vorige model dat de tijd weergeeft via schijven even voorbij gegaan te zijn. Op fora ontstond de discussie of de uren niet via de middelste en kortere schijf hadden moeten worden weergegeven, omdat men eraan gewend is dat de korte wijzer de uren aangeeft. Bij de nieuwe BR 01-92 Compass is dat probleem er niet: de schijven geven de tijd weer in getallen en onder één vaste wijzer op het glas.

Qua techniek is de BR 01-92 Compass eigenlijk precies hetzelfde horloge als de voorganger BR 01-92 Radar (lees: Horloge.info). Bij de Radar werd de tijd echter door strepen (als wijzers) op de schijven aangegeven, wat door de configuratie met uren op de buitenste (?lange?) schijf voor verwarring bij het aflezen kan zorgen. Met het plaatsen van de uren en minuten in schalen op de schijven en deze onder één ?wijzer? op het glas te laten doorlopen, lijkt het probleem van mindere afleesbaarheid verholpen en heeft Bell & Ross weer een originele manier gevonden hun filosofie volledig tot uiting te brengen.


In de 46 millimeter brede, met glaskogels gestraalde PVD zwarte kast, huist een robuuste ETA 2892 automaat. Robuust omdat het laten draaien van schijven veel meer kracht vraagt dan het laten draaien van twee wijzers. Op de schijven zijn de cijfers voorzien van lichtgevende coating, wat de afleesbaarheid ook in het donker optimaal maakt. Het saffier glas is onder een beschermende lunet in tweeën gedeeld als ware de lunet de horizon. Boven de horizon is het glas gewijd aan de tijd, onder achter getint glas om het cockpiteffect te vergroten.


Bell & Ross Instrument BR 01-92 Compass - klik aan voor een grote afbeelding


We kunnen het toch niet laten één puntje van opbouwende kritiek aan Bell & Ross te richten: laat de volgende keer de urenschijf eens per uur verspringen in plaats van geleidelijk te laten verlopen, dan is de afleesbaarheid van het horloge pas optimaal! De Bell & Ross Instrument BR 01-92 Compass zal gelimiteerd tot 500 stuks ongeveer ? 3.500,- gaan kosten. Zie voor verkooppunten www.bellross.com.