Elke twee jaar komt het beste in de horlogerie samen in Monaco voor de Only Watch-veiling. Voor de negende keer komen de meest vooraanstaande horlogemerken samen met elk een uniek horloge om geld in te samen. De opbrengst van de veiling op 6 november gaat naar research voor de Ziekte van Duchenne (spierdystrofie). Dit zijn de stukken die ons zijn opgevallen. Met daarbij een speciale uitnodiging voor Horloge.info lezers. Meer daarover lezen? Scroll iets naar beneden.

Armin Strom Gravity Equal Force Only Watch 2021

Armin Strom is sinds zijn oprichting gespecialiseerd in geskeletteerde horloges. Dan kan je natuurlijk niets anders dan een dergelijk model aanbieden voor Only Watch 2021. Ze doen dit met het Gravity Equal Force-model dat in 2019 is geïntroduceerd. De Gravity Equal Force is een primeur. Het is ’s werelds eerste automatische horloge met een constante krachtoverbrenging. Het horloge werkt tegen de zwaartekracht, maar zonder tourbillon. Er is een ontkoppelmechanisme toegevoegd aan de hoofdveer dat ervoor zorgt dat er uiteindelijk een constante kracht wordt afgegeven aan de balans. Daarbij draait de hoofdveer in omgekeerde richting. Iets dat de functionaliteit verbetert en de slijtage vermindert. Voor Only Watch 2021 kozen ze bij Armin Strom voor oranje accenten die extra aandacht vestigen op de diepte en het detail van de geskeletteerde mechaniek. Het horloge is gehuisvest in een klassiek ogende roestvrijstalen kast van 41mm met een zwarte stoffen band met oranje stiksels.

Verwachte opbrengst: CHF16.900 – CHF25.000

Kijk mee!
Speciaal voor Horloge.info lezers organiseert Armin Strom een exclusieve Zoom-presentatie met Claude Greisler. De mede-oprichter van Armin Strom vertelt je alles over de unieke Gravity Equal Force en het merk zelf. Deze ‘Zoom’ wordt gehouden op 7 oktober aanstaande om 17.30 uur. Uiteraard is er ook de ruimte voor al je vragen. Geïnteresseerd? Mail dan naar info@horloge.info om erbij te zijn!

Frederique Constant Highlife Monolithic Manufacture Only Watch 2021

Frederique Constant’s Highlife krijgt het FC-810 uurwerk aan boord met de vernieuwende oscillator die tikt op 40 Hz in een 18-karaats roségouden kast. Een oscillator die 26 componenten vervangt met slechts 3. Aan de voorkant onthult de deels open wijzerplaat een elegante en intens blauwe Côte de Genève-decoratie samen met een deel van Frederique Constants 30ste eigen uurwerk. Eén die je ook via de open achterzijde kunt bewonderen.

Verwachte opbrengst: CHF28.000 – CHF35.000

Chanel J12 Paradoxe Only 2

Sinds zijn oorsprong in 2000 heeft de Chanel J12 zijn strepen verdiend in de horlogewereld. Zoveel zelfs dat enkel ‘J12’ genoeg is als aanduiding. Voor Only Watch 2021 haalt Chanel de zwarte en witte ceramische J12 samen in twee J12 Paradoxe modellen. Hier zijn twee keramische kasten – een witte en een zwarte – heel voorzichtig gesneden zonder te breken. Om ze vervolgens te combineren tot twee nieuwe zwart/witte kasten. Een duo gemaakt door de Chanel manufacture, met vanbinnen het automatische en COSC-gecertificeerde Calibre 12.1.

Verwachte opbrengst: CHF30.000 – CHF40.000

F.P. Journe x Francis Ford Coppola FFC Blue

Dit eigenzinnige horloge werd bedacht tijdens een diner tussen Francois Paul Journe en de legendarische filmregisseur Francis Ford Coppola. Journe: Dit horloge werd in 2012 geboren tijdens een diner in het huis van Francis Ford Coppola in de Napa Valley. Hij vroeg me of het mogelijk was om met een wijzer in een horloge de tijd af te lezen. Ik antwoordde dat het idee interessant was en dat ik erover moest nadenken. Maar hoe geef je 12 uur weer met 5 vingers? Het was geen gemakkelijke zaak en deze complexe uitdaging inspireerde en motiveerde mij. Toen ik het eenmaal doorhad, stuurde Francis meteen de schetsen voor de vingerposities. Na ruim zeven jaar ontwikkeling ben ik trots om het FFC-prototype te presenteren.” De minuten worden aangedreven door een roterende schijf die zich op ‘twaalf uur’ bevindt, terwijl de mobiele vingers onmiddellijk verschijnen of verdwijnen en de uren aangeven door hun positie. De vingers zijn geïnspireerd op een mechanische hand gemaakt door Ambroise Paré (1509-1590), de vader van de moderne chirurgie.

Verwachte opbrengst: CHF300.000 – CHF400.000

Patek Philippe Complicated Desk Clock Ref. 27001M-001

Een vaste waarde binnen de veiling, al zoekt Patek Philippe het nu bij een bureauklok. Niet zomaar één, maar de gecompliceerde bureauklok ref. 27001M-001. Deze is geïnspireerd op een bureauklok die in 1923 aan James Ward Packard (van de Packard Motor Car Company) werd geleverd en nu wordt bewaard in het Patek Philippe Museum. Dit unieke stuk is gehuisvest in een sterling zilveren kast met vermeil decoratieve elementen en inlegwerk van Amerikaans walnoothout. Uitgerust met het nieuwe kaliber 86-135 PEND IRM Q SE, heeft deze uitzonderlijke Grande Complication een eeuwigdurende kalender, maanstanden, weeknummerweergave en gangreserve-indicatie van 31 dagen.

Verwachte opbrengst: CHF400.000 – CHF500.000

Chopard Alpine Eagle XL Chrono Only Watch

Chopard kiest ditmaal voor zijn verse chronograaf verfraaid met een natuurlijke Zwitserse stenen wijzerplaat. De Alpine Eagle XL Chrono Only onderscheidt zich door zijn wijzerplaat in Zwitsers graniet uit de regio Graubünden. Een wijzerplaat die is gespikkeld met blauwe en groene insluitsels die herinneren aan de kleuren van het Alpenmassief gezien vanuit de lucht. Daarnaast nog twee nieuwe accenten voor de Alpine Eagle-collectie. We zien hier voor het eerst een kast gemaakt van geparelstraald Lucent Steel A223 en een kalfslederen band.

Verwachte opbrengst: CHF30.000 – CHF50.000

Audemars Piguet Royal Oak Jumbo Extra Thin Only Watch

Deze Audemars Piguet in gezandstraald titanium en gepolijst Bulk Metallic Glass heeft de potentie om het paradepaardje van de veiling te worden. De vraag naar één van de meest gewilde sporthorloges ter wereld in een volledig nieuwe combinatie van materialen zal groot zijn. Bulk Metallic Glass, een op palladium gebaseerde legering, wordt trouwens gemaakt door middel van een snel koelproces, wat resulteert in een hoge sterkte en weerstand tegen slijtage en corrosie. Het veilingstuk is ook de laatste unieke 15202 en het laatste unieke stuk aangedreven door Calibre 2121, het dunste automatische uurwerk met centrale rotor en datumaanduiding van zijn tijd, voor het eerst geïntroduceerd op de Royal Oak in 1972.

Verwachte opbrengst: CHF160.000 – CHF320.000