Seiko’s 140ste verjaardag gaat verder met twee nieuwe horloges. Het duo laat zien hoe nauw het bedrijf verbonden is met de wijk Ginza in Tokio. De gelimiteerde edities van de Prospex en Presage combineren traditie en moderniteit met zoals altijd een paar van de mooiste wijzerplaten in de industrie.

Seiko staat überhaupt altijd garant voor een rijk getextureerde wijzerplaat. Kijk naar Grand Seiko en de platen gebaseerd op sneeuw, bamboe, kersenbloesems of andere natuurlijke thema’s maken indruk. Maar terug naar Seiko en zijn band met Tokio. De wijk Ginza in het centrum van Tokio is van bijzonder belang voor het Japanse horlogemerk. Het was waar de oprichter van het bedrijf, Kintaro Hattori, een winkel opende voor de verkoop en reparatie van klokken en horloges in 1881. Hij was net 21 jaar oud en vandaag de dag is Ginza nog steeds waar het bedrijf is gevestigd.

Seiko Klok

Als je ooit in Ginza bent geweest, dan ken je waarschijnlijk ook de Seiko-klok die de wijk al meer dan 120 jaar ‘op tijd’ heeft gehouden. Om deze band te eren, heeft het merk nu twee modellen gepresenteerd die de geest van de wijk vertegenwoordigen. Als limited editions van de Prospex en Presage toont de wijzerplaat een blauwgrijs geplaveid patroon dat doet denken aan de straten van Ginza en tegelijkertijd de moderne flair van Tokio weerspiegelt.

Prospex

De gelimiteerde Prospex-editie met een roestvrijstalen kast van 39 millimeter is gebaseerd op de moderne herinterpretatie van de 1959 Alpinist die eerder dit jaar werd gelanceerd. In alle volledigheid heet ‘ie de Seiko Prospex 1959 Alpinist Modern Re-interpretation (SPB259). De Prospex wordt aangedreven door het kaliber 6R35 en biedt een gangreserve van 70 uur. Het horloge met koepelvormig saffierglas heeft een waterbestendigheid van 200 meter.

Het strakke werk van de wijzerplaat bevat twee verschillende zonnestraalpatronen die de textuur en het gevoel van de straatstenen van Ginza moet benaderen. De secondewijzer is dan weer een eerbetoon aan Komparu, een traditionele Japanse kleur vernoemd naar Komparu Street, waar je ooit het nachtleven van Ginza stond. Deze blauwe kleur met een zachte groene tint werd voor het eerst gebruikt in het midden Meiji-tijdperk (1868-1912).

Presage

Het Presage-model, de Seiko Presage SSA445 met kaliber 4R39 en 41 uur gangreserve, heeft het retro-design gekregen van de onlangs geïntroduceerde ‘Style 60’s’-serie. Deze doet denken aan de Seiko Crown-chronograaf uit 1964. Niet alleen het glas, maar ook de scherpe wijzers en de lunette met Arabische cijfers zijn rechtstreeks overgenomen van de Crown Chronograph. Het creëert een retro-gevoel dat perfect past bij het wijzerplaatpatroon.

Het tikken van het echappement is te zien door een opening op ‘negen uur’. Het horloge heeft daarnaast een handige 24-uurs sub-dial op ‘elf uur’. De roestvrijstalen kast van 41 millimeter heeft een waterbestendigheid van 50 meter. De wijzerplaat is vergelijkbaar met die van de Prospex, net zoals de ‘Komparu’ blauwe secondewijzer.

140th Anniversary

De speciale Seiko 140th Anniversary Limited Editions verschijnen in oktober. De horloges zullen zowel in de boetieks van het merk als in de online shop en bij speciaalzaken verkrijgbaar zijn. De Seiko Prospex kost €750 en is wereldwijd gelimiteerd tot 3.500 stuks. De Seiko Presage is er voor €590 en is gelimiteerd tot 4.000 stuks.