De mechanische springende seconde (waarbij de secondewijzer dus eens per seconde een seconde verspringt) kwam al in de jaren 1950 en 1960 sporadisch in polshorloges voor, maar verdween vrijwel geheel in de jaren 1970, toen het quartzhorloge zijn intrede deed. Een springende secondewijzer werd voor veel mensen hét symbool voor quartzhorloges. Af en toe kwamen er merken met horloges die nog wel een mechanische springende seconde hadden, zoals een Panerai en modellen van het merk Habring², maar die gebruikten als basis (of geheel) het kaliber 7400/1 van Chezard uit de jaren 1950, met centrale springende secondewijzer. De Grönefeld One Hertz heeft echter een kompleet in huis ontwikkeld eigen uurwerk, kaliber G-02, met een aparte springende secondewijzer met eigen onafhankelijke aandrijving.
Het 43 millimeter brede One Hertz horloge van de broers geeft via een kleine subwijzerplaat de uren en minuten weer en via een grote wijzerplaat de springende seconde. Ook is er een gangreserve aanduiding en een wijzer die aangeeft of de kroon (die werkt als een drukknop) in opwind- of verstelstand staat.
De Grönefeld One Hertz is er in een stalen ?1912? uitvoering (gelimiteerd tot 12 stuks) en een roodgouden uitvoering ?Dune? (gelimiteerd tot 20 stuks). Tijdens Baselworld 2012 presenteren de broers tevens vier nieuwe uitvoeringen: de One Hertz Platinum (platina, 12 stuks) en de Classic, Fire (foto boven) en Ice (titanium, elk 30 stuks).
De Grönefeld One Hertz is verkrijgbaar vanaf ? 35.105,-. Zie voor meer nieuws een informatie over het Nederlandse horlogemerk Horloge.info/Grönefeld en kijk op Gronefeld.nl.