In deze HorlogeTest een Britse duiker die zo mee kan doen in de hogere regionen en een uitgesproken, maar goede allrounder. De Vertex M60 Aqualion.
Eigenlijk begin ik nooit met de verpakking van een horloge in de HorlogeTest, maar deze keer maak ik graag een uitzondering. Er komt een grote doos uit Londen. Daarin vind ik een stoffen zak met daarop het logo van de Aqualion en op de achterkant staat Vertex.
Dan komt de echte box tevoorschijn, een op maat gemaakte Pelicase welteverstaan. Indrukwekkend. Alleen al de verpakking geeft aan dat ik iets bijzonders in handen heb. Hierin ligt de nieuwste telg van Vertex met een stalen band. Met daarbij een extra rubberen band, een Zulu-strap, een kleine schroevendraaier, een extra pinset en de benodigde papieren.
Duikextensie
Een foutloos afgewerkt horloge. In de kast bijvoorbeeld, bij de bandaanzet. Daar zijn niet twee, maar vier gaten te vinden. De buitenste voor het ruimer kunnen plaatsen van bijvoorbeeld een NATO-band en de binnenste voor de stalen band, zodat deze naadloos tegen de kast aan zit. Een duikextensie kan ook, zodat deze gemakkelijk over de mouw van een duikpak gedragen kan worden. Duiken kan namelijk met deze Aqualion, want het horloge is ISO-gecertificeerd en kan 60 ATM hebben.
De banden zijn in een handomdraai te verwisselen door de snelverstelling. De schakels in de metalen band zijn makkelijk toe te voegen of uit te nemen met de bijgeleverde, precies passende, schroevendraaier. Mooi detail is dat het merklogo en merknaam aan de buitenzijde van de vouwsluiting opgevuld is met Super-LumiNova.
Geen heliumventiel?
Twee kleine aanmerkingen op de band en die hebben beide te maken met de vouwsluiting. Ik zou graag gezien hebben dat er microverstelling mogelijk was en de sluiting is bij het openen een echte nagelbreker. Degene die nog meer negatiefs verwacht kan nu stoppen met lezen, want deze Vertex is bijna perfect.
De kast kan niet alleen uitstekend overweg met grote dieptes, door de constructie is er ook nog eens geen heliumventiel nodig. Dit hebben we één keer eerder meegemaakt in de HorlogeTest en dat was met een Orient Professional Diver.
Om de pols is het een feest van herkenning met de Vertex M100 en MP45 in het achterhoofd. Uitermate prettig geproportioneerd met een diameter van 40mm en een hoogte van 14mm.
Super-LumiNova
Ook de M60 Aqualion heeft weer een uitstekende afleesbaarheid. Mooi gevormde wijzers van gepolijst staal en rijkelijk gevuld met Super-LumiNova (grade X1). De op de wijzerplaat opgelegde cijfers zijn net als bij eerdere Vertex-modellen helemaal gevuld met dit lichtgevende materiaal. Het blijft leuk om op een zonnige dag een donkere tunnel in te rijden en het idee te krijgen dat er een zaklamp om je pols zit.
Het werkt net anders dan het Tritium dat gebruikt wordt in het Ball Watch testhorloge van de vorige uitgave. Super-LumiNova ‘voedt zich’ met licht en geeft dit dan weer af. Het licht zal steeds zwakker worden en Tritium geeft continu licht op dezelfde sterkte. Het zwakker worden van de lichtintensiteit gebeurt pas over een periode van zo’n twintig jaar.
Het oplichten bij de overgang van licht naar donker wordt bij deze Vertex extra versterkt door de duikring. De mat-keramische opvulling van de RVS-duikring is ook voorzien van lichtgevende cijfers. Erg goed voor de afleesbaarheid. Deze minuten-aanduiding is nuttig voor een duiker en een vereiste voor die ISO-certificering die dit horloge heeft.
Hogere Regionen
Dit is overigens de versie zonder datum, deze is in mijn optiek net iets meer in balans. Solide is de indruk die het horloge geeft en dat geldt ook voor de duikring. Eén die 60 keer klikt. Uiteraard één kant op zodat je, als je de ring per ongeluk verdraait, de duikduur nooit langer maakt.
De grip van de ring is fantastisch door de structuur aan de buitenzijde. Deze lijkt op de ribbelstructuur op de kroon. Deze is geschroefd met tevens een zeer goede grip.
Draaien we het horloge om dan valt gelijk het Aqualion-logo op. Deze domineert in het midden. Eromheen staan de zaken die de maker wil delen en waar hij waarde aan hecht. Soms zijn dat open deuren, maar in het geval van deze Vertex zou ik waarschijnlijk niet anders hebben gedaan: Swiss Made, stainless steel, typenummer, 60 bar en ISO 6425.
Deze duiker heeft twee certificaten: één voor het uurwerk (de COSC-certificering) voor een uitstekende precisie en de ISO 6425-norm. Deze geeft aan dat het om een serieus duikhorloge gaat, één die getest is tot voorbij de diepte die op de wijzerplaat staat. In dit geval 600 meter.
Alleskunner
Het automatische uurwerk is een, op nauwkeurigheid geteste, Sellita SW 300-1 (een kloon van de alom geprezen 2892-A2). Het is 21-steens en heeft een gangreserve van 42 uur.
Verder is er nog een variant met datum zoals eerder gezegd (niet mijn favoriet) en er zijn nog twee extra kleuren (in DLC). Smaken verschillen, maar de stalen blijft toch de mooiste. Ze hebben een duikhorloge uit hun vroegere collectie als voorbeeld genomen. En alles wat er te verbeteren viel, verbeterd. Zoals de uitmuntende zichtbaarheid onder water en het al genoemde veelvuldige gebruik van SuperLuminova C1. Niet alleen een lust voor het oog, maar ook uitermate praktisch.
Verder draait en klikt de duikring beter dan menig ander. Daar waar een standaard duikhorloge 20 en soms 30 ATM aankan is het bij de M60 opgeschroefd naar 60ATM. Het uurwerk is getuned naar COSC-maatstaven en daardoor erg precies. Een uurwerk dat je bij veel bekende merknamen vindt.
In het dagelijks gebruik is deze Vertex een alleskunner. Eén die goed in het oog springt en kwalitatief zeker meekan in de hogere regionen. Met een uitstekende afwerking, degelijkheid en functionaliteit.
Vertex M60 Aqualion
Uurwerk: Sellita SW 300-1 – Tikgetal: 28.800 – Gangreserve: 42 uur – Kast: Edelstaal – Diameter: 40mm – Dikte: 14mm – Glas: Saffier – Waterbestendigheid: 60 ATM – Band: Edelstaal, rubber en Zulu – Prijs: € 2870,- ex BTW
vertex-watches.com